Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Οδοστρωτήρας» Γαβρόγλου σαρώνει καθημερινά τα Πανεπιστήμια

«Οδοστρωτήρας» Γαβρόγλου σαρώνει καθημερινά τα Πανεπιστήμια

Ο υπουργός πρέπει να είναι υπουργός και να παίρνει αποφάσεις, κι όχι σχολιαστής της διάλυσης των ΑΕΙ. Εκτός κι αν πλέον αρχίσει να ζητά και πιστοποιητικά κινηματισμού από τους φοιτητές σε ένα... κόντρα ρόλο με αυτόν του «αριστερού» καθηγητή

Ας δούμε μερικά αποσπάσματα από την ειδησεογραφία των τελευταίων ωρών:

Στις 10 το πρωί της Τετάρτης μέλη του Ρουβίκωνα προσήλθαν στη Φιλοσοφική σχολή του πανεπιστημίου Αθηνών και «εγκαινίασαν» το γραφείο τους εντός του κτιρίου, στην υπό κατάληψη αίθουσα 516. Καθηγητές παρατάχθηκαν στην κεντρική είσοδο της Φιλοσοφικής προκειμένου – όπως είπαν – να διακηρύξουν συμβολικά τη βούλησή τους «να προασπίσουν τα ακαδημαϊκά ιδεώδη και να δηλώσουν την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε μορφή βίας μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους».

Το γραφείο τύπου του ΕΚΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καλεί «τους θεσμικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο στον αγώνα που δίνει για την ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος και την άμεση αποκατάσταση της ακαδημαϊκής τάξης».

Ο Ρουβίκωνας, με ανάρτηση μέλους του, ενημέρωσε πως δεν σκοπεύει να αποχωρήσει, πως προκαλούν τα μέλη του να ασκήσουν βία αλλά δεν θα το πράξουν και κατηγορεί τον υπουργό Παιδείας, ότι επικοινώνησε με καθηγητές «που του έχουν υποχρέωση» προκειμένου να κινητοποιήσουν φοιτητές εναντίον του Ρουβίκωνα. Καλεί μάλιστα τις αρχές να σοβαρευτούν γιατί ο κόσμος ασχολείται με τα προβλήματα του κι όχι με την κατάληψη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο καθηγητής Βασίλης Νιτσιάκος δέχτηκε απρόκλητη βίαιη επίθεση και απειλές στην περιοχή της Κόνιτσας. Στην ανακοίνωση της η πρυτανεία αποδίδει τη βίαιη επίθεση σε μέλη «εξτρεμιστικών οργανώσεων» και καλεί την πολιτεία να προβεί σ’ όλες τις ενέργειες για την προστασία των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Και λουκέτο

Σε συμβολικό λουκέτο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) προχώρησε σήμερα η σύγκλητος, ζητώντας την επείγουσα παρέμβαση της πολιτείας για την άμεση και μόνιμη απομάκρυνση διακινητών και χρηστών ναρκωτικών ουσιών από τους χώρους και δρόμους, με τους οποίους γειτνιάζει το πανεπιστήμιο (και για τους οποίους δεν έχει αρμοδιότητα το πανεπιστήμιο…).

Ο πρύτανης, Εμμανουήλ Γιακουμάκης, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε πως «εδώ και δυόμισι χρόνια ενημερώνω τους αρμόδιους φορείς για τα προβλήματα», και επανέλαβε ότι στους χώρους γύρω από το ΟΠΑ γίνεται εμπορία και χρήση ναρκωτικών. Έκανε λόγο για «δυσάρεστες και παράνομες καταστάσεις», που θέτουν ζητήματα υγιεινής, ασφάλειας και πρόσβασης στο πανεπιστήμιο, δυσχεραίνοντας το ακαδημαϊκό έργο. Ζήτησε να βρεθεί μια μόνιμη λύση από τους αρμόδιους φορείς καθώς η περιστασιακή επέμβαση από μεριάς της αστυνομίας δεν λύνει το πρόβλημα.

Τρία στα τρία σήμερα, τρεις ανακοινώσεις, τρία πανεπιστήμια, τρεις εκκλήσεις από πρυτάνεις, συγκλήτους και καθηγητές για πρόνοια και δράση σε θέματα ασφάλειας. Αν πιάσουμε και την έκκληση, της προηγούμενης εβδομάδας, φοιτητών του Αριστοτελείου τότε κλείνουμε τετράδα αλλά, εντάξει, ας μείνουμε έστω και μόνο στη μία μέρα.

Θα ήταν εξαιρετικά βολικό να θεωρήσουμε πως όλοι αυτοί που διατυπώνουν τις εκκλήσεις είναι συντηρητικοί, ξινοί, δεξιοί, εγκάθετοι της Νέας Δημοκρατίας, εχθροί του Γαβρόγλου και της αριστεράς. Επειδή όμως 3/3 είναι γερό σκορ κι επειδή η κυβέρνηση παραμένει κυβέρνηση, το θέμα απαιτεί πια συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ο κ. Γαβρόγλου αντ’αυτού απαντά λες κι είναι σχολιαστής κι όχι υπουργός.

Μιλώντας, λοιπόν, στον ραδιοφωνικό σταθμό news24/7 ο υπουργός εντελώς αφοπλιστικά είπε στους πρυτάνεις να καλέσουν την αστυνομία!

«Η διακίνηση ναρκωτικών είναι κακούργημα. Είμαστε απόλυτοι ως προς αυτό. Οι πρυτάνεις να καλέσουν την αστυνομία» είπε απαντώντας στον πρύτανη του ΟΠΑ ή μάλλον μη απαντώντας στον πρύτανη του ΟΠΑ ο οποίος έχει εξηγήσει πολύ καθαρά το πρόβλημα.

«Γιατί όλα τα φώτα στο προαύλιο του ΑΠΘ είναι σβησμένα; Γιατί ένα βανάκι που έκανε περιπολία δεν υπάρχει πια;» διερωτήθηκε από ραδιοφώνου ο υπουργός Παιδείας της χώρας λες και δεν έχει τηλέφωνο στο γραφείο του για να ρωτήσει τους πρυτάνεις για τις δικές τους ευθύνες.

Και μεγαλόψυχος

Επίσης, σε μια στιγμή μεγαλοψυχίας, ο κ. Γαβρόγλου είπε – από ραδιοφώνου πάντα – στους πρυτάνεις πως εφόσον η αστυνομία δεν κάνει τη δουλειά της σωστά να πάνε μαζί στις αρμόδιες υπουργούς, Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Παπακώστα, για να συζητήσουν όλοι μαζί το θέμα. Δηλαδή παρουσίασε ως παραχώρηση του στους πρυτάνεις αυτό που του ζητάνε τόσο καιρό οι ίδιοι.

Παραπονέθηκε επίσης πως «δεν ρωτάμε τις συγκλήτους, μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε διάλογους. Πάμε να ρωτήσουμε τις συγκλήτους, δεν μας απαντάνε». Αν είναι έτσι τότε έχετε πρόβλημα κ. Γαβρόγλου και πρέπει να τους κατονομάσετε συγκεκριμένα διότι δεν μπορεί «οι σύγκλητοι» γενικώς κι αορίστως να κάνουν τα ίδια.

Δεν σταμάτησε όμως ούτε εκεί. «Όταν λέμε να διεκδικήσουν οι φοιτητές τους χώρους τους δεν σημαίνει ότι τους καλούμε να ασκήσουν βία. Όσο είμαστε απόντες, τόσο οι χώροι αυτοί θα αποκτούν παθογένειες. Όταν έγινε το σκάνδαλο αντιγραφής στην Πάτρα, ζήτησα να συζητηθεί το θέμα για μια ολόκληρη μέρα. Αν δεν συζητάμε αυτοί οι χώροι αποξενώνονται από αυτό που πρέπει να είναι».

Δηλαδή ο κ. Γαβρόγλου όταν καλεί τους φοιτητές να διεκδικήσουν την αίθουσα από τον Ρουβίκωνα τους καλεί να πάνε με ένα κουτί εργολάβους (τα γλυκά… όχι τους άλλους) και σάμαλι στα μέλη του Ρουβίκωνα και να κάνουν ιδεολογικό ντιμπέιτ για την έννοια της κατάληψης, του ασύλου, της υποκατάστασης των θεσμών του αστικού κράτους και ό,τι άλλο προκύψει. Ενδιαφέρουσα ιδέα και με μπόλικη φαντασία.

Έγινε και πιο συγκεκριμένος για τον Ρουβίκωνα: «υπάρχουν διεργασίες μέσα στο πανεπιστήμιο που πρέπει να αναπτυχθούν. Η ανακοίνωση της συνόδου πρυτάνεων υπονομεύει την προσπάθεια του ΕΚΠΑ να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του Ρουβίκωνα στη Φιλοσοφική. Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει και η ΝΔ να κοιτάξει τη δουλειά της. Οι κραυγές γιατί δεν έρχεται η αστυνομία είναι για να μη συζητηθεί το πρόβλημα. Εκτός αν θεωρούμε ότι όλα μπορεί να τα λύσει η αστυνομία. Είναι σαν τους γονείς που βάζουν σε τάξη τα παιδιά με την απειλή του μπαμπούλα».

Διανοούμενος των διεργασιών

Άρα υπάρχουν διεργασίες που πρέπει να αναπτυχθούν (αλλά δεν μας λέει ποιες) και απορρίπτει (αλλά χωρίς αντιπρόταση), ως οργανικός διανοούμενος των…διεργασιών, τις διεργασίες της πανεπιστημιακής κοινότητας όπως αυτές αποτυπώνονται στις ανακοινώσεις της ως σήμερα. Και μετά την ειρωνεύεται κι από πάνω.

Ο κ. Γαβρόγλου μπορεί να τα λέει κομψά και με ήσυχους τόνους αλλά δεν διαφέρει σε τίποτα από τον συνάδελφο του, τον κ. Πολάκη, παρά μόνο ίσως στην ευθύτητα, αφού ο δεύτερος κράζει κανονικά και πηγαία γιατρούς, συνδικαλιστές κ.α. που γκρινιάζουν για θέματα αρμοδιότητας του, και δεν το φέρνει γύρω – γύρω με σοφιστείες και μισόλογα.

Αποδεικνύεται άλλωστε αυτό από το πώς αντιδρά ο κ. Γαβρόγλου όταν το ίδιο πρόβλημα φτάνει στην πόρτα του. Ή μάλλον, όταν την περνά και μπαίνει μέσα.

Ας δούμε πως σχολίασε την εισβολή του μαθητικού και φοιτητικού κινήματος στο γραφείο του: «Ήρθαν κάτω από 40 άτομα, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους με έντονο τρόπο, πολλά πράγματα τα αγνοούσαν, εκείνο που μας προβληματίζει είναι από πού αντλούν τη νομιμότητά τους, δεν είναι αποτέλεσμα γενικών συνελεύσεων ή κινηματικών αποφάσεων η δράση τους. Υπάρχουν ομάδες που αποφασίζουν κάτι με κάλυψη πολιτικών κομμάτων.

Υπάρχουν κόμματα που κλείνουν τα μάτια, όχι υποχρεωτικά εξωκοινοβουλευτικά. Ο Ριζοσπάστης είχε μιλήσει για μέτωπο μαθητών πριν αρχίσει η σχολική χρονιά. Ζήτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το λύκειο το οποίο καν δεν είχαν μελετήσει καλά. Το αίτημα ασφαλώς δεν γίνεται δεκτό. Τους ρωτούσα και δεν μπορούσαν να μου απαντήσουν πειστικά».

Τι έγινε κ. Γαβρόγλου; Αποκτήσατε κάποιο πρόβλημα με την πολιτικοποίηση της νεολαίας μας, αμφισβητείτε το πηγαίο της οργής τους ή μήπως τους ζητάτε εσείς, η εξουσία, διαπιστευτήρια κινηματισμού;

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024