Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπρα ντε φερ ΗΠΑ - Ρωσίας για την ψηφοφορία στα Σκόπια

Μπρα ντε φερ ΗΠΑ – Ρωσίας για την ψηφοφορία στα Σκόπια

Η Μόσχα, η οποία διαβλέπει να χάνεται ένα σημαντικό γεωπολιτικό έρισμά της στα Βαλκάνια, κατηγορεί ευθέως την Ουάσιγκτον ότι καθοδήγησε την ψηφοφορία, μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών. Άμεση αντίδραση της Ουάσινγκτον

Διπλωματικός πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ με αφορμή την έγκριση από τη Βουλή της ΠΓΔΜ της συνταγματικής αναθεώρησης στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την πρώτη ψηφοφορία, στην οποία ο Ζάεφ μετά από ώρες παρασκηνιακών διεργασιών και αφού κόντεψε να τινάξει τη διαδικασία στον αέρα, πήρε τις 80 ψήφους που χρειαζόταν για να περάσει την πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες για τη αναθεώρηση του Συντάγματος, η Μόσχα, η οποία διαβλέπει να χάνεται ένα σημαντικό γεωπολιτικό έρισμά της στα Βαλκάνια, κατηγορεί ευθέως την Ουάσιγκτον ότι καθοδήγησε την ψηφοφορία, μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς βουλευτών.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν τις κατηγορίες παράλογες και ψευδείς, κάνοντας λόγο για ρωσική παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων, όπως του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ματ Πάλμερ, ο οποίος βρέθηκε τη Δευτέρα στα Σκόπια και είχε επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ, στη Δύση υπάρχει μεγάλος βαθμός ικανοποίησης από την έκβαση του αποτελέσματος. Την άποψη αυτή, ωστόσο, δεν συμμερίζεται η Μόσχα, καταγγέλλοντας ανάμειξη των ΗΠΑ στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή, πάντως, που ο Ζόραν Ζάεφ εκτιμά πως κατά τη διάρκεια της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση θα βρεθούν κι άλλοι βουλευτές οι οποίοι θα τον στηρίξουν, θέση στη σύγκρουση ΗΠΑ – Ρωσίας παίρνει επίσημα και η ΠΓΔΜ με σκληρή επίθεση κατά της Μόσχας.

Ρωσία: Οι ΗΠΑ χειραγώγησαν την ψηφοφορία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο για «παραβίαση κάθε κανόνα», εξαπολύοντας «κεραυνούς» κατά των ΗΠΑ, καθώς ισχυρίζεται πως πρόκειται για μια ψηφοφορία που ενορχηστρώθηκε και χειραγωγήθηκε από εκείνες.

Παράλληλα, αναφέρει ότι η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, που άνοιξε τον δρόμο για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, διεξήχθη εν μέσω εκβιασμών, απειλών και εξαγοράς ψήφων.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «οι οκτώ ψήφοι που υπολείπονταν από το κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία αποκτήθηκαν με εκβιασμό, απειλή και δωροδοκίες στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην ΠΓΔΜ βρισκόταν στο κοινοβούλιο μέχρι το τέλος της ολομέλειας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κατεύθυνε τη διαδικασία».

«Θεωρούμε αυτό που συνέβη ως σαφή παραβίαση όλων των κανόνων — τόσο από πλευράς δικαίου όσο και από άποψη ηθικής» τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

ΗΠΑ: Ψευδείς οι κατηγορίες για εμπλοκή μας

Παράλογες και ψευδείς χαρακτηρίζουν οι ΗΠΑ τις κατηγορίες της Μόσχας ότι αξιωματούχοι της Πρεσβείας της συμμετείχαν στη διαδικασία ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.

Όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας hellasjournal.com, οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την απόφαση του Κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ να ξεκινήσει τις συνταγματικές αλλαγές που απαιτούνται για την εφαρμογή της συμφωνίας Πρεσπών με την Ελλάδα και υπογραμμίζουν ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί ιστορική ευκαιρία για την προώθηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας σε ολόκληρη την περιοχή.

«Για περαιτέρω έρευνες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι νομοθέτες της ΠΓΔΜ έλαβαν τις αποφάσεις τους, προτείνουμε να συμβουλευτείτε τους ίδιους τους νομοθέτες αντί για τη ρωσική παραπληροφόρηση και την προπαγάνδα» καταλήγει.

Και στη μέση… τα Σκόπια

Απάντηση στις καταγγελίες της Μόσχας για εκβιασμούς και δωροδοκίες βουλευτών έδωσε από επίσημα χείλη και η ΠΓΔΜ.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του ρωσικού ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για «σαφή πρόθεση να υπονομευθεί μια πολιτική διαδικασία ιστορικής σημασίας για τη «Μακεδονία» και τους πολίτες της».

«Οι βουλευτές σε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις δημοκρατικές αρχές υιοθέτησαν μια απόφαση που αντικατοπτρίζει τη δέσμευση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως στρατηγική προτεραιότητα, που απολαμβάνει την ευρύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση, την οποία γνωρίζουν εδώ και καιρό οι ρώσοι φίλοι μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, πάντως, τονίζει ότι η χώρα θα συνεχίσει να εργάζεται για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία, με βάση την παραδοσιακή φιλία μεταξύ των δύο εθνών, αλλά και τον «κοινό σεβασμό στο δικαίωμα για ανεξαρτησία και την ελευθερία να επιλέγει καθένας το μέλλον του».

Διχασμένο το εσωτερικό

Στον απόηχο πάντως της ψηφοφορίας της προηγούμενης Παρασκευής, η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη με τον υπουργό Εσωτερικών να ανακοινώνει μέτρα προστασίας για τους 80 βουλευτές – κυβέρνησης και αντιπολίτευσης –  που υπερψήφισαν τη  συνταγματική αναθεώρηση, καθώς υπάρχουν απειλές εναντίον των βουλευτών και των οικογενειών τους στα μέσα κοινωνικής, που κάνουν λόγο για «προδοσία».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα φύλαξης θα παραμείνουν σε ισχύ για όσο συντρέχει λόγος κινδύνου.

Παράλληλα, ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ευσταθούν οι κατηγορίες και οι εμπρηστικές δηλώσεις στελεχών του VMRO, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, περί χρηματισμού των οκτώ βουλευτών του κόμματος που ψήφισαν υπέρ της πρότασης Ζάεφ.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τέτοια συμπεριφορά και οποιοσδήποτε προκαλεί φόβο στους πολίτες ή τους νομοθέτες μας θα αντιμετωπίσει κυρώσεις… Δεν είναι σοβαρό να βγαίνεις δημοσίως με κατηγορίες ότι πρότειναν στους βουλευτές μας χρήματα για να ψηφίσουν «ναι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλιβερ Σπασόφσκι.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024