Διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά το σκηνικό έντασης που έστησαν οι Τούρκοι με αφορμή τις ανακοινώσεις για την αιγιαλίτιδα ζώνη και την πρόθεση για επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Μετά τις προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου, αλλά και του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, απάντηση έδωσε και ο Αλέξης Τσίπρας ως νέος υπουργός Εξωτερικών. «Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.

Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γενηματάς, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού και ΥΠΕΞ.

Οι προκλήσεις

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτεριών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέβασε τους τόνους λέγοντας ότι «η τουρκική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια»  προσθέτοντας ότι ισχύει το Casus Belli (αιτία πολέμου) της τουρκικής βουλής.

Ο κ.  Τσαβούσογλου  σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ανατολή ανέφερε ότι «πολλές φορές κάνει η Ελλάδα  παρόμοιες δηλώσεις για τα 12 μίλια» προσθέτοντας ότι εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο. «Οι Έλληνες ξέρουν καλύτερα ότι δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια» ανέφερε  χαρακτηριστικά.

Οι νέες προκλητικές δηλώσεις του τούρκου ΥΠΕΞ έρχονται λίγο πριν τη συνάντηση Αναστασιάδη – Ακιντζί για το Κυπριακό και λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις του παραιτηθέντος έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ο οποίος είχε προαναγγείλει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια από τους Οθωνούς έως τα Αντικύθηρα, στο ευρύτερο Ιόνιο Πέλαγος.

Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε μεταξύ άλλων όταν έκανε τις ανακοινώσεις στις 20 Οκτωβρίου  ότι «η εξωτερική μας πολιτική κλείνει ένα μεγάλο ζήτημα 120 ετών», σημειώνοντας πως «ανοίγει και υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας στις σημερινές του δηλώσεις δήλωσε για το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων ότι «όποτε η Ελλάδα κάνει δηλώσεις που προκαλούν, εμείς δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Πάντα πρέπει να σκέφτονται οι Ελληνες πώς μπορούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά» τόνισε.

Ενημερώθηκε ο Έλληνας πρέσβης

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της d.w , o εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι οι απόψεις της Τουρκίας για τις ειδήσεις που αφορούν τα σχέδια επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας διαβιβάστηκαν στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα  Πέτρο Μαυροειδή.

«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του απερχόμενου Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκου Κοτζιά και του Πρωθυπουργού και νέου Υπουργού Εξωτερικών κ. Αλέξη Τσίπρα που αφορούν τα σχέδια προοδευτικής επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας. Δεν δύναται να δείξουμε επιείκεια σε βήματα για τα οποία δεν υπάρχει διμερείς συμφωνία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο όπου οι δυο χώρες έχουν αμφότερες παράλια» αναφέρει για να προσθέσει:

«Η ανακοίνωση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης της 8ης Ιουνίου 1995 περιέχει την δέουσα πολιτική προειδοποίηση και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Οι απόψεις και προειδοποιήσεις μας που αφορούν το θέμα έχουν διαβιβαστεί στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα».

Στο Υπουργείο Εξωτερικών ο πρωθυπουργός

Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και νέος ΥΠΕΞ, βρέθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών και συζήτησε όλα τα τρέχοντα θέματα που άπτονται του υπουργείου. Η «πρώτη» του κ. Τσίπρα στο ΥΠΕΞ, συνέπεσε πάντως με τις νέες προκλητικές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου.

Πάντως όσο αφορά τη συνάντηση του έλληνα πρεσβευτή στην Άγκυρα Πέτρου Μαυροειδή με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ήταν προγραμματισμένη από την περασμένη Παρασκευή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο