Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Βόμβα» Ρέγκλινγκ - Κανονικά οι περικοπές στις συντάξεις το 2019

«Βόμβα» Ρέγκλινγκ – Κανονικά οι περικοπές στις συντάξεις το 2019

Από τις Βρυξέλλες ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί».

Tις ενστάσεις στο ενδεχόμενο πλήρους διάσωσης των συντάξεων διατηρεί ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από τις Βρυξέλλες ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι «παρόλο που υπάρχει δημοσιονομικός χώρος στην Ελλάδα φέτος, δε θα είναι αρκετά μεγάλος για να μην εφαρμοστούν τελείως οι περικοπές των συντάξεων που έχουν συμφωνηθεί».

Όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το ζήτημα, ωστόσο, τόνισε ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Πρόσθεσε όμως ότι «η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας δεν είναι αρκετή για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου», γι’ αυτό «το βλέπουμε, το συζητάμε».

«Τα καλά νέα είναι ότι η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει υψηλότερο πλεόνασμα από το απαιτούμενο 3,5%. Και αυτό είναι θετικό. Το πλεόνασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλους σκοπούς. Το ποσό δεν είναι αρκετό για να δικαιολογεί αυτόματα την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Γι’ αυτό το κοιτάζουμε, το συζητάμε, το εξετάζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Βέβαια, η ελληνική πλευρά  έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, επιδιώκει να εξασφαλίσει το πράσινο φως για την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου, προκειμένου να προχωρήσει στη σύνταξη του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2019 που θα καταθέσει στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου και δεν αποκλείεται οι χώρες που έχουν αντιρρήσεις με πρώτους τους Γερμανούς να επιμείνουν στην εφαρμογή του μέτρου της περικοπής των συντάξεων καθώς έχει ήδη συμφωνηθεί.

Προηγουμένως θα πρέπει τα τεχνικά κλιμάκια να ξεσκονίσουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το 2018 και το 2019 προκειμένου να διαπιστώσουν το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και του υπερπλεονάσματος.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024