Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η επιστολή παραίτησης Κοτζιά - Αιχμές για Καμμένο

Η επιστολή παραίτησης Κοτζιά – Αιχμές για Καμμένο

«Καρφιά» στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, όσον αφορά στις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ φέρεται να περιλαμβάνει η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά

«Καρφιά» στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, όσον αφορά στις δηλώσεις του από τις ΗΠΑ φέρεται να περιλαμβάνει η επιστολή παραίτησης του Νίκου Κοτζιά.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε προκαλέσει το Μέγαρο Μαξίμου να δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή του, απαντώντας έτσι στα κυβερνητικά στελέχη που χαρακτήριζαν «ακατανόητη» την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δημοσιοποιήσει μια επιστολή, η οποία φέρει την επισήμανση «αυστηρώς προσωπικόν».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής», στην επιστολή του ο κ. Κοτζιάς διευκρινίζει πως οι λόγοι που τον οδήγησαν στην παραίτηση είναι πολιτικοί και όχι προσωπικοί.

Ο κ. Κοτζιάς στην επιστολή παραίτησης κάνει σύντομο απολογισμό της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και της «πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής» που άσκησε, ενώ σημαντικό μέρος της καταλαμβάνει η Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η γεωστρατηγική πολιτική που ασκήθηκε στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Τα «καρφιά» στον Καμμένο

Στη συνέχεια, στην επιστολή γίνεται λόγος και για τον Πάνο Καμμένο και το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

«Η εξωτερική πολιτική χαράσσεται από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών. Στη συνέχεια εγκρίνεται από το υπουργικό συμβούλιο και δεν μπορούν να υπάρχουν αυτονομήσεις και διπλές γραμμές, ειδικά σε πολύ σημαντικά εθνικά θέματα», φέρεται να γράφει ο κ. Κοτζιάς, σύμφωνα με το «Έθνος».

Όπως φαίνεται οι δηλώσεις του κυβερνητικού εταίρου περί «βαλκανικής συμμαχίας» ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι καθώς ο πρώην υπουργός θεώρησε ότι «έθεσαν σε κίνδυνο την εξωτερική πολιτική της χώρας», ενώ «οι προτάσεις οφείλουν να προέρχονται είτε από τον πρωθυπουργό είτε από τον υπουργό Εξωτερικών. Οτιδήποτε άλλο είναι εθνικά επικίνδυνο για την περιοχή».

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην εφημερίδα ότι «ένα ταξίδι στις ΗΠΑ και ειδικά από τον υπουργό Άμυνας πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Διαφορετικά, στέλνει λάθος μηνύματα σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο και επικίνδυνο γεωστρατηγικό περιβάλλον στην περιοχή. Και πρέπει να υπάρχει σταθερότητα σε αυτή την πολιτική».

Στη συνέχεια ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι το υπουργείο Άμυνας είναι αυτό που εφαρμόζει τη γεωστρατηγική πολιτική και όχι αυτό που τη χαράσσει. Η στρατηγική που προτάθηκε από τον κ. Καμμένο στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζιμ Μάτις, δεν ήταν η πρέπουσα, σημειώνει, ενώ φέρεται πως έχει πλήρη γνώση για το σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Αμυνας.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, ο κ. Κοτζιάς σκόπευε να υποβάλει γραπτώς την παραίτησή του την Πέμπτη, όμως οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, πως «το τρένο της κυβέρνησης προχωρά και όποιος νιώθει δυσφορία να κατέβει» επιτάχυναν τις εξελίξεις.

«Αν ήταν οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δεν θα είχαν ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ο κ. Τζανακόπουλος είναι ο μηχανοδηγός της κυβέρνησης και- όπως φάνηκε- υπάρχουν ορισμένοι που κατεβαίνουν από το τρένο και δεν είναι κολλημένοι στις καρέκλες», αναφέρουν στην εφημερίδα πηγές που γνωρίζουν το παρασκήνιο της παραίτησης.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024