Και Έλληνες θύματα εμπορίας ανθρώπων
Έχουν καταγραφεί περιστατικά τόσο με γυναίκες όσο και με άντρες που διακινούνται με σκοπό την καταναγκαστική εργασία ή τη σεξουαλική εκμετάλλευση
Αν και η Ελλάδα ήταν και παραμένει κυρίως μια χώρα διαμεσολάβησης σε ό,τι αφορά το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία φαίνεται ότι και Έλληνες πέφτουν πλέον θύματα σωματεμπορίας.
Τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί περιστατικά τόσο με γυναίκες όσο και με άντρες που διακινούνται με σκοπό την καταναγκαστική εργασία ή τη σεξουαλική εκμετάλλευση.
«Είμαστε μια χώρα που υπάρχει ανάγκη και ζήτηση για πολύ φτηνά εργατικά χέρια όπως επίσης και για φτηνό σεξ», δηλώνει στο voria.gr η Μαρίνα Ντονοπούλου επικεφαλής της Α 21 στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Walk For Freedom.
Όπως αναφέρει η ίδια, το φαινόμενο αυτό παρατηρείται τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια μάλλον λόγω οικονομικής κρίσης ενώ τα περισσότερα θύματα προέρχονται από την επαρχία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, που δραστηριοποιείται κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στην Ελλάδα υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 σκλάβοι. Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός αυτός φτάνει τα 40 εκατομμύρια.
Το μόνο θετικό στοιχείο στη ζοφερή αυτή κατάσταση είναι πως την ίδια ώρα που η εμπορία ανθρώπων δείχνει να αυξάνεται συνεχώς, αυξάνεται συνεχώς και η ευαισθητοποίηση του κόσμου απέναντι στο έγκλημα αυτό.
Σύμφωνα με την κ. Ντονοπούλου, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καλούν στη γραμμή πληροφόρησης για την εμπορία ανθρώπων (1109) για να αναφέρουν περιστατικά πιθανών ατόμων που είναι θύματα.
«Το 2018 είχαμε 1.100 κλήσεις και 179 διασώσεις σε όλη την Ελλάδα ενώ οι αναφορές που εστάλησαν στην αστυνομία από την A21 φέτος σε σχέση με πέρσι μέσω των κλήσεων στον τετραψήφιο αριθμό ήταν αυξημένες κατά 175%», σημείωσε η κ. Ντονοπούλου.
Το νούμερο των 179 διασώσεων είναι πολύ σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς πως μόνο το 1% των θυμάτων διασώζονται ενώ αντίστοιχα μόνο ένας στους 100.000 διακινητές καταδικάζεται.
Δείτε επίσης:
- «Ένα εκκλησάκι για τα θύματα»: Τι μάθαμε για το μπάζωμα στα Τέμπη από την παραπομπή Τριαντόπουλου-Αγοραστού
- The Expla-in Project | Mobbing: Η «ψυχολογική τρομοκρατία» στις ζωές γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Το παράδειγμα με το στυλό που εξηγεί τα όρια των «έξυπνων μηχανών»
- «Είμαι περήφανη παρθένα» – Η αδελφή της Γκρέτα Τούνμπεργκ τραγουδάει, κάνει σπαγκάτο, δεν φέρει καμία ευθύνη
- Στη Συρία ο Γκουτέρες – Η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του ΟΗΕ από το 2009
- Αυτοκίνητα: Τα κινεζικά brands επεκτείνονται στην Ελλάδα – Οι μεγάλοι παίκτες και η εικόνα στην Ευρώπη
- «Ο Γεντβάι φεύγει από τον Παναθηναϊκό – Έκλεισε στην Αλ Σαμπάμπ» (pic)
- Στα ύψη οι τιμές των καυσίμων: Μία ανάσα από τα 2 ευρώ και με επιδότηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)























































![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)

















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442