Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υποχώρησε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Υποχώρησε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας

Τι προκύπτει από τα στοιχεία του Global Competitiveness Report 2018-2019, που επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ

Στην 57η θέση μεταξύ 140 οικονομιών του πλανήτη βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Global Competitiveness Report 2018-2019. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Global Competitiveness Report 2018-2019, που επεξεργάστηκε ο ΣΕΠΕ, η Ελλάδα συγκεντρώνει γενική βαθμολογία 62,1 με ανώτερη αξιολόγηση το 100. Η επίδοση αυτή έρχεται να δώσει συνέχεια στην αρνητική πορεία που σταθερά διαγράφει η χώρα σε θέματα ανταγωνιστικότητας τα τελευταία χρόνια, την απομακρύνει περαιτέρω από τις πιο δυναμικές οικονομίες παγκοσμίως, καθώς και από τους ανταγωνιστές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τη Ν.Α. Ευρώπη.

Στην αντίστοιχη περσυνή αξιολόγηση η Ελλάδα βρισκόταν στην 53η θέση μεταξύ 135 χωρών. Οι παθογένειες, που στερούν από την Ελλάδα θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των πιο ανταγωνιστικών οικονομιών, είναι, μεταξύ άλλων, η αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση και η κρατική γραφειοκρατία, τα προβλήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η κακή ποιότητα πολλών θεσμών, οι ασταθείς πολιτικές και η αστάθεια στη διακυβέρνηση, η αδυναμία παραγωγής καινοτομίας και η περιορισμοί στην αγορά εργασίας.

Να σημειωθεί ότι η μεθοδολογία, που χρησιμοποιεί το WEF για τη σύνταξη του Global Competitiveness Report, από φέτος άλλαξε, προκειμένου να συμπεριλάβει τις επιδόσεις των χωρών του πλανήτη σε παράγοντες, που σχετίζονται με τη 4η Βιομηχανική Επανάσταση (σ.σ. εξ ου και η μετονομασία του δείκτη αξιολόγησης σε Global Competitiveness Index 4.0, αλλά και η διαφοροποίηση της κατάταξης όλων των χωρών σε σχέση με πέρσι).

Στόχος της νέας μεθοδολογίας είναι να αποτυπωθεί η δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία εκτιμάται ότι έχει το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Τσέφεριν: «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βασίζεται σε προνόμια»

Τα… πυρά του κατά της European Super League εξαπέλυσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, τονίζοντας ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024