Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Τρικυμία» στα νησιά λόγω ΦΠΑ

«Τρικυμία» στα νησιά λόγω ΦΠΑ

Το επόμενο χρονικό κυβέρνηση και δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν στο τι θα γίνει με το ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω

Το παζάρι Αθήνας – Βρυξελλών δεν σταματά στη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις και στο αφορολόγητο όριο αλλά και στο τι μέλλει γενέσθαι με ευνοϊκό καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται και το μεγαλύτερο όγκο των μεταναστευτικών ροών.

Το επόμενο χρονικό διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι δανειστές θα πρέπει να καταλήξουν στο τι θα γίνει με το ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών στα πέντε νησιά του Αιγαίου θα ισχύσει μέχρι τις 31.12.2018.

Οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν νέα παράταση στο ευνοϊκό μέτρο την ώρα μάλιστα που έχει ενεργοποιηθεί το μεταφορικό ισοδύναμο το οποίο λειτουργεί ως αντιστάθμισμα στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Έτσι, αν δεν υπάρξει την τελευταία στιγμή κάποια ανατροπή, από την 1η Ιανουαρίου 2019, στα πέντε νησιά:

  • Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
  • Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φυσικά νερά, τα φαρμακευτικά προϊόντα κλπ.
  • Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτάαποχέτευση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης, πάσης φύσεως μεταλλικά, πλαστικά και ξύλινα αντικείμενα, χημικά προϊόντα, κοσμήματα, ρολόγια κ.λπ., τέλη σταθερής και κινητής τηλεφωνίας

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024