Φως σε ενδεχόμενα ρατσιστικά κίνητρα σε δύο υποθέσεις, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, επιχειρεί να ρίξει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός με δύο ξεχωριστές παραγγελίες της ζητά:

  • Nα διερευνηθούν οι συνθήκες της υπόθεσης του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου από την αρχή μέχρι τέλους, προκειμένου να διακριβωθεί εάν, μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα.

Αφορμή για την παραγγελία της αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου ( news 24.7, Εφημερίδα των Συντακτών, Documento )

  • Να διερευνηθούν αν υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2018 σε καταυλισμό αλλαδαπών εργατών γης , στη Μανωλάδα.

Στην περίπτωση αυτή αφορμή αποτέλεσαν έγγραφο του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η αναφορά 164 εργατών που από τη φωτιά έχασαν όλα τα συνοδευτικά-προσωπικά έγγραφά τους προς την Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του υπουργείου Εργασίας.

Στην πρώτη περίπτωση η παραγγελία της κυρίας Δημητρίου διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Αθηνών, ενώ στη δεύτερη περίπτωση στον εισαγγελέα Αμαλιάδας.