Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Brexit : ΕΕ και Βρετανία δεν έφθασαν στο ξέφωτο

Brexit : ΕΕ και Βρετανία δεν έφθασαν στο ξέφωτο

Αν και την Κυριακή σημειώθηκε πυρετός διεργασιών, τα αγκάθια για την επίτευξη συμφωνίας για το Brexit παραμένουν

Πυρετός διεργασιών σημειώθηκε την Κυριακή στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το Brexit. Αν και τα σενάρια ήθελαν να επιτυγχάνεται συμφωνία, η οποία ενδεχομένως να ανακοινωνόταν ακόμη και τη Δευτέρα, οι επίσημες ανακοινώσεις προσγείωσαν ξανά στο δύσβατο μονοπάτι των διαπραγματεύσεων.

Το ακανθώδες ζήτημα του πώς θα διασφαλιστεί ότι το Brexit δεν θα ισοδυναμεί με ελέγχους στα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας είναι μεταξύ των θεμάτων που καθυστερούν τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Σε ένα tweet που έστειλε μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ, ο Μπαρνιέ ανέφερε: «Παρά τις εντατικές προσπάθειες, ορισμένα σημαντικά ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, μεταξύ αυτών το «δίχτυ ασφαλείας» για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρεια Ιρλανδία με στόχο την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου».

Οι πρεσβευτές των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενημερώθηκαν σήμερα ότι δεν έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί καμία συμφωνία με τη Βρετανία σχετικά με τους όρους του διαζυγίου της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφεραν δύο διπλωματικές πηγές της ΕΕ.

Παράλληλα, ανώτατες ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαίωναν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις του Σαββατοκύριακου στις Βρυξέλλες μεταξύ αξιωματούχων της Βρετανίας και της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε μια τελική συμφωνία για το Brexit.

Νωρίτερα, ορισμένοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες, που παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες είχαν εμφανιστεί πιο αισιόδοξοι ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα ανακοίνωναν στους πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια συνεδρίαση που συνεκλήθη εκτάκτως στις 19.30 στις Βρυξέλλες, ότι επιτεύχθηκε συμφωνία.

Την ίδια ώρα ο ενημερωτικός ιστότοπος Politico μετέδιδε, επικαλούμενος τρεις διπλωμάτες της ΕΕ, ότι οι διαπραγματευτές για το Brexit κατέληξαν σε συμφωνία για τους όρους εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η συμφωνία για το Brexit που δημοσιοποίησε η Süddeutsche Zeitung

Ο «πυρετός» για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας άρχισε να ανεβαίνει με το δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung που επικαλέστηκε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ για τη συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ για το Brexit.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η συμφωνία προβλέπει συμμετοχή της Βορείου Ιρλανδίας στην εσωτερική αγορά, ενώ η υπόλοιπη Μεγάλη Βρετανία θα παραμείνει μόνο στην τελωνειακή ένωση.

Η ΕΕ επιδίωκε εξ αρχής μια συμφωνία με τη Βρετανία που να διαφυλάσσει τα συμφέροντα της Ιρλανδίας, ως κράτος – μέλος της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες αλλά και οι υπόλοιπες εθνικές κυβερνήσεις είχαν διαβεβαιώσει το Δουβλίνο για τη στήριξή τους ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και τη Βόρειο Ιρλανδία μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

Ωστόσο, πολιτικοί αντίπαλοι της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι καταγγέλλουν ότι σε περίπτωση που υπάρξει τέτοια συμφωνία, ουσιαστικά η ΕΕ θα «προσαρτήσει» την Βόρειο Ιρλανδία.

Σε περίπτωση που οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, αυτή θα πρέπει να συζητηθεί από την πλευρά της ΕΕ την Τρίτη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνέχεια να εγκριθεί από τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα και οι αντιδράσεις

Οι πληροφορίες στη Βρετανία αναφέρουν πως οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ήθελαν να κλείσουν μία συμφωνία για τους όρους αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ εντός της Κυριακής, ώστε να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο που έχει συγκαλέσει για την Τρίτη η Τερέζα Μέι, μία ημέρα πριν από το δείπνο εργασίας που θα έχει στις Βρυξέλλες με τους υπόλοιπους 27 ηγέτες.

Εφόσον η συμφωνία που θα προκύψει εγκριθεί τόσο από το βρετανικό υπουργικό συμβούλιο όσο και από τους Ευρωπαίους ηγέτες, τότε θα οριστεί νέα σύνοδος στα μέσα Νοεμβρίου για την οριστικοποίηση της συμφωνίας. Σε περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία, η ΕΕ φέρεται να έχει προετοιμαστεί για μία ειδική σύνοδο «μη συμφωνίας» το Νοέμβριο, όπως αναφέρουν ο Guardian και το Bloomberg.

Ακόμα όμως και αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ βρετανικής κυβέρνησης και ΕΕ, η Τερέζα Μέι θα πρέπει να υπερβεί το εμπόδιο των βουλευτών της που τάσσονται υπέρ του «σκληρού» Brexit καθώς και δέκα βουλευτών του DUP που τη στηρίζουν. Η κρισιμότατη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων, επί της συμφωνίας με την ΕΕ, αναμένεται να οριστεί για τις 27 Νοεμβρίου, γράφουν οι Sunday Times.

Οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί βουλευτές αντιδρούν στο σχέδιο που έχει προκρίνει η Τερέζα Μέι για προσωρινή παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου σε μια τελωνειακή ένωση με την ΕΕ και μετά από τη μεταβατική περίοδο, καθώς δεν ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης της προσωρινής ρύθμισης…

Η εντεινόμενη αναταραχή στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα αποκαλύπτεται και από το άρθρο του τέως Υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις στους Sunday Times, με το οποίο μοιάζει να καλεί τους νυν υπουργούς σε ανταρσία κατά της πρωθυπουργού. Το άρθρο του δημοσιεύεται την ώρα που οι πληροφορίες φέρουν τουλάχιστον τέσσερις υπουργούς της Τερέζα Μέι να εξετάζουν το ενδεχόμενο παραίτησης εφόσον δεν ικανοποιηθούν από τη συμφωνία που θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024