Κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με επίκεντρο τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη για έρευνες υδρογονανθράκων. Στόχος της Τουρκίας, η παγίωση των διεκδικήσεών της περί γκρίζων περιοχών, σε μια προσπάθεια δημιουργίας κεκτημένων «συνιδιοκτησίας» ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Πλέον πρόσφατη απειλή εκ μέρους της Τουρκίας είναι η ανακοίνωση της έναρξης γεωτρήσεων με τον «Πορθητή» στη Μεσόγειο. Την εξαγγελία έκανε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντοντμέζ στην 9η Σύνοδο Ενέργειας Τουρκίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε διανύσει σημαντικές αποστάσεις στο θέμα των ερευνών και γεωτρήσεών μας στη Μαύρη Θάλασσα. Τις επόμενες μέρες το γεωτρύπανό μας «Πορθητής» θα ξεκινήσει γεώτρηση». Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ακριβώς το σημείο της γεώτρησης ούτε το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει…

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα διαφυλάξει τα «δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στη Μεσόγειο», ακολουθώντας πιστά το πνεύμα της πρόσφατης ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του τούρκου προέδρου, ότι κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία έρευνα σε Αιγαίο και Μεσόγειο χωρίς την άδεια και τη «συνεργασία» της Τουρκίας.

Δηλώσεις και απειλές οι οποίες έρχονται λίγο πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων της αμερικανικής ExxonMobil σε συνεργασία με την Qatar Petroleum στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, οι οποίες αναμένονται πριν από το τέλος του 2018, ενώ πρόκειται να πάρει σειρά και η γαλλική Total για το Οικόπεδο 6, το πολύ στις αρχές του 2019. Εταιρείες οι οποίες δεν αποκλείεται στη συνέχεια να συμπράξουν για το Οικόπεδο 7, με το εν λόγω σενάριο να έχει ήδη αρχίσει να συζητείται, αμέσως μετά την ανακοίνωση της πρόσκλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας προς ενδιαφερομένους που ήδη έχουν εξασφαλίσει συμφωνίες και πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στην ΑΟΖ της χώρας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο