Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αναστασιάδης: Καμία υποχώρηση με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία

Αναστασιάδης: Καμία υποχώρηση με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία

«Δεν θα παύσουμε να αξιώνουμε ότι πετύχαμε τόσα χρόνια, δηλαδή αυτό που αναγνωρίζει και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, για κατάργηση αναχρονιστικών θεσμών και απαλλαγή από εξαρτήσεις» ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προβαίνει σε καμιά υποχώρηση με την αποκεντρωμένη ομοσπονδία, ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Τόνισε ότι, από τον Απρίλιο του 2010, είχε υποβάλει γραπτό υπόμνημα στο Εθνικό Συμβούλιο με το οποίο εισηγείτο την ενίσχυση των πολιτειών σε μια ομόσπονδη Κύπρο, «εάν θέλουμε βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Στην κεντρική κυβέρνηση, ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, να διατηρηθούν οι εξουσίες που θα διασφαλίζουν μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και τις άλλες εξουσίες οι οποίες απορρέουν από τις υποχρεώσεις της Κύπρου, ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απέρριψε επικρίσεις κομμάτων και διερωτήθηκε τι σχέση έχει η εσωτερική πτυχή, με τη διεθνή πτυχή και τα θέματα ασφάλειας.

«Δεν θα παύσουμε να αξιώνουμε ότι πετύχαμε τόσα χρόνια, δηλαδή αυτό που αναγνωρίζει και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, για κατάργηση αναχρονιστικών θεσμών και απαλλαγή από εξαρτήσεις» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης απέρριψε, επίσης, τις επικρίσεις για την αμερικανική βάση στην Κύπρο, για την οποία, όπως επισήμανε, ούτε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών γνώριζε. Διερωτήθηκε, μάλιστα, γιατί πρέπει να επικρίνεται η Κύπρος, όταν προσφέρει διευκολύνσεις για ανθρωπιστικούς λόγους. Ανάλογες διευκολύνσεις, είπε, δίδονται σε πολλές χώρες.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σε δηλώσεις στο κρατικό ραδιόφωνο ανέφερε ότι «κινδυνεύουμε με διχοτόμηση» και τόνισε ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές ιδέες για δύο κράτη.

«Αν αυτός ο λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, αποφασίσει ότι θέλει δύο κράτη, πρέπει να ρωτήσει τον ξενοδόχο που είναι η Ευρώπη. Και δεν υπάρχει περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί δυο κυρίαρχα κράτη στην Κύπρο» είπε ο κ. Νεοφύτου.

Επίσης απέρριψε τις κατηγορίες, που διατυπώνονται σε βάρος του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι κάνει τέτοιες σκέψεις, υπενθυμίζοντας τις θέσεις που είχε εκφράσει στη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Συμπλήρωσε, ακόμα, πως δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι ο ίδιος δεν δέχεται τον όρο χαλαρή ομοσπονδία, ενώ επισήμανε πως αν λυθεί το ζήτημα που αφορά τη λειτουργικότητα του κράτους και βρεθεί ένα πλαίσιο για την ασφάλεια, τότε ανοίγει ο δρόμος για επίλυση του Κυπριακού.

Όταν μιλούμε για ομοσπονδιακό μοντέλο, είπε, μιλούμε για μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια και πρόσθεσε πως μέσα από τη λύση πρέπει να έχουμε ένα ισχυρό κράτος το οποίο δεν θα θρυμματιστεί στο μέλλον.

Χαρακτήρισε επίσης σωστή την κίνηση του Προέδρου Αναστασιάδη να καλέσει τον Μουσταφά Ακιντζί για συνάντηση.

Ερωτηθείς για τη μυστική βάση ελικοπτέρων των Αμερικανών στην Κύπρο, ο κ. Νεοφύτου παρέπεμψε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο για απαντήσεις.Διερωτήθηκε, ωστόσο, γιατί προκαλείται τόση αντίδραση όταν πρόκειται για Αμερικανούς, ενώ υπάρχουν βρετανικές βάσεις στην Κύπρο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024