Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Φανάρι προχωρά στο αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Το Φανάρι προχωρά στο αυτοκέφαλο της Ουκρανικής Εκκλησίας

Με απόφαση της Συνόδου επανέρχονται στην κανονικότητα και εντάσσονται στην ιεραρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας οι μέχρι πρότινος σχισματικοί «πατριάρχης» Ουκρανίας Φιλάρετος και ο «αρχιεπίσκοπος» Μακάριος

Στην παραχώρηση αυτοκεφαλίας της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Πατριαρχείο Κιέβου» αποφάσισε να προχωρήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του, αμέσως μετά το τέλος της Ιεράς Συνόδου, θα χορηγηθεί το αυτοκέφαλο στην Ουκρανική Εκκλησία, παρά την αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως  αποφάσισε να ανανεώσει την ήδη ειλημμένη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, ενώ γίνεται γνωστή η πρόθεση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως να επαναφέρει τον σχισματικό Πατριάρχη Φιλάρετο στην κανονικότητα της Εκκλησίας αλλά και τον σχισματικό Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς, της λεγόμενης «Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας».

Σημειώνεται πως στην Ουκρανία υπάρχει η «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία» υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας, η οποία θεωρεί την «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία-Πατριαρχείο Κιέβου» σχισματική, με το θέμα να προκαλεί την «ιερά» σύγκρουση Φαναρίου – Μόσχας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

1) Ανανεώθηκε η ήδη ειλημμένη απόφαση όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο χορηγήσει αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

2) Αποφασίστηκε να ανασυστηθεί στο Κιέβο Σταυροπήγιον του Οικουμενικού Πατριάρχου.

3) Έγιναν δεκτές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη οι αιτήσεις του Φιλαρέτου Ντενισένκο και του Μακαρίου Μαλετίτς και των κληρικών που τους ακολούθησαν να αποκατασταθούν στους αρχιερατικούς και ιερατικούς βαθμούς τους.

4) Άρεται την ισχύ του Συνοδικου Γράμματος Εκδόσεως τοῦ έτους 1686, με το οποίο δόθηκε κατά οικονομία το δικαίωμα στον Πατριάρχη Μόσχας να χειροτονεί τον εκάστοτε Μητροπολίτη Κιέβου, εκλεγόμενο από την Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Επαρχίας.

5) Γίνεται έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να αποφεύγουν τις καταλήψεις Ναων, Μονών και άλλων περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τις πράξεις βίας και εκδικητικότητας και να επικρατήσει ειρήνη.

Δημοσιεύτηκε από Ecumenical Patriarchate στις Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2018

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024