Δεν έχει κοπάσει ακόμη ο θόρυβος από την αποκάλυψη του ABC News για λειτουργία αμερικανικής βάσης ελικοπτέρων στην Κύπρο. Ο σάλος που δημιουργήθηκε ανάγκασε το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτε και ότι δεν είχε γνώση για την υποδομή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα τοποθετηθεί για τα δημοσιεύματα περί αμερικανικής αεροπορικής βάσης στην Κύπρο ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Την ίδια ώρα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κύπρο, δεν αρνείται να σχολιάσει το οτιδήποτε.
«Αναφορικά με τις ανακοινώσεις κομμάτων σε σχέση με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ABC News στις 9/10/2018, ο Υπουργός Εξωτερικών έχει ενημερωθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την πρόθεση κοινοβουλευτικών κομμάτων να τον προσκαλέσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να ενημερώσει αρμοδίως το Σώμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Σεβόμενος την εκφρασθείσα πρόθεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ο Υπουργός Εξωτερικών θα τοποθετηθεί καταρχάς επί του θέματος ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής», καταλήγει το ΥΠΕΞ.

Το ΚΥΠΕ ζήτησε σχόλιο από την αμερικάνικη πρεσβεία επί του θέματος, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε ότι «η πρεσβεία δεν έχει οποιοδήποτε σχόλιο σε σχέση με το εν λόγω δημοσίευμα».

Πάντως, κυβερνητικές πηγές στην Κύπρο χαρακτήριζαν υπερβολική τη λέξη «βάση» καθ’ ότι επρόκειτο για ελικοδρόμιο που εξυπηρετούσε 4 ελικόπτερα.

Ενας πρώην πιλότος μάλιστα ανακάλυψε ότι τα ελικόπτερα βρίσκονταν στη βρετανική βάση της Επισκοπής και ήταν τύπου Απάτσι. Τότε τέθηκε ένα άλλο ερώτημα: Από πού έπαιρνα άδεια και σχέδιο πτήσης τα ελικόπτερα;