Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακεδονικό: Συμφωνία «Καμμένου» αντί Πρεσπών προτείνει ο συγκυβερνήτης

Μακεδονικό: Συμφωνία «Καμμένου» αντί Πρεσπών προτείνει ο συγκυβερνήτης

Ο έλληνας υπουργός Εθνικής 'Αμυνας υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία

Η ελληνική πλευρά έδειξε την «καλή της θέληση» στη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης, Γουες Μίτσελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας υποστήριξε πως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα καταδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν στηρίζει τη συμφωνία, ένα γεγονός που, όπως εκτίμησε, θα δώσει συνέχεια στο φαινόμενο του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Καμμένος εξέφρασε την πεποίθηση πως η συμφωνία δεν θα καταφέρει να επικυρωθεί στην πΓΔΜ, ενώ κατέθεσε και ένα εναλλακτικό σχέδιο, το όποιο, όπως εξήγησε, θα υλοποιεί μεν τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς, όμως, να αγγίζει το θέμα του ονοματολογικού.

Ειδικότερα, ο Έλληνας υπουργός πρότεινε την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, τη ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία και σε μεταγενέστερο επίπεδο και τη Σερβία, με στόχο τη δημιουργία ενός τόξου σταθερότητας στα βόρεια σύνορα της χώρας. Υποστήριξε πως με αυτόν τον τρόπο θα αναχαιτιστεί η ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και θα θωρακιστεί η σταθερότητα στην πΓΔΜ, παραπέμποντας έτσι για το μέλλον την επίλυση του ονοματολογικού.

Προς υπογραφή νέων αμυντικών συμφωνιών με ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ, την επίσπευση της υλοποίησης του σχεδιασμού για την υπογραφή νέων «αμυντικών συμφωνιών» που θα συμβάλλουν στο σχεδιασμό «ουσιαστικά της νέας ενεργειακής πολιτικής» στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου εξήγγειλε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε νωρίτερα στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό ομόλογο του στρατηγό ε.α. Τζέιμς Μάτις.

«Έχουν υπάρξει πάρα πολύ μεγάλες βελτιώσεις στα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουμε βάλει στο παρελθόν. Συζητήθηκαν πολλά θέματα, τα οποία δεν είναι ανακοινώσιμα. Στο γενικό πλαίσιο πάντως σας λέω ότι αυτά τα οποία είχαμε σχεδιάσει προχωρούν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι είχαμε προγραμματίσει και παράλληλα σχεδιάζουμε πλέον και καινούργιες συνεργασίες», είπε ο κ. Καμμένος.

Για τα σενάρια ενίσχυσης της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον στρατηγό Μάτις για το συγκεκριμένο θέμα. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΘΑ τόνισε ότι η συγκεκριμένη συζήτηση καταδεικνύει το κλίμα «εμπιστοσύνης» και «διαφάνειας» που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, λέγοντας ότι οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το θέμα από κοινού.

«Ο (Έλληνας) υπουργός έθεσε αυτό το θέμα σήμερα. Υπάρχει μια ανοιχτή πόρτα για εμάς. Έχουμε στενή σχέση. Πράγματι, αυτό που δείχνει είναι το πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και διαφάνειας. Και από αυτή την άποψη, είμαστε πάντοτε ανοιχτοί για να συνεργαστούμε στενά με τη σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ Ελλάδα για το πώς τοποθετούμε τις δυνάμεις μας στην Ευρώπη. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Και θα το επεξεργαστούμε όπως πάντα μαζί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικάνος υπουργός.

Για τη δημιουργία νέων  βάσεων στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο της δημιουργίας νέων βάσεων στην Ελλάδα, ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα μας θα μπορούσε να ενισχύσει μέσω της παροχής τεχνογνωσίας την αμυντική πολιτική της Ελλάδας σε μια περίοδο που εμφανίζονται στο προσκήνιο νέου είδους απειλές.

«Κοιτάξτε, υπάρχουν δομές τέτοιες οι οποίες θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για την Ελλάδα να έρθουν κοντά μας. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πλέον μπει σε μια περίοδο που έχουμε νέα είδη απειλών. Υπάρχει ο κυβερνοπόλεμος, υπάρχουν οι δορυφορικές πληροφορίες, υπάρχουν πάρα πολλά νέα μέσα, τα οποία οι ΗΠΑ τα έχουν αναπτύξει και η παρουσία τους στην Ελλάδα θα μπορεί να μας βοηθήσει πάρα πολύ και στη δική μας αμυντική πολιτική», είπε.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024