Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σειρήνες συναγερμού για Χρηματιστήριο και τράπεζες

Σειρήνες συναγερμού για Χρηματιστήριο και τράπεζες

Αγωνιά για την συνεδρίαση της Τετάρτης μετά τη χθεσινή «βουτιά»

Με κάτω από τις 630 μονάδες ξεκινάει την Τετάρτη τη… διαδρομή του ο Γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το χθεσινό «κύμα» ρευστοποιήσεων.

Σε μια από τις χειρότερες περιόδους που βιώνει η χρηματιστηριακή αγορά, τράπεζες και επιχειρήσεις βλέπουν να «εξαϋλώνεται» η κεφαλαιοποίηση ακόμη και των δεικτοβαρών «χαρτιών» της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Κι αυτό ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της Τρίτης καθώς οι μαζικές πωλήσεις μεταφέρθηκαν και σε άλλα blue chips.

Η συνεδρίαση της Τρίτης ήταν η συνέχεια μίας «μαύρης» εβδομάδας που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη με την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626,17 μονάδες χάνοντας 2,43%, στην έκτη αρνητική συνεδρίαση σε επτά συνεδριάσεις, ενώ σε σύνολο μίας εβδομάδας απώλεσε 8,07%.

Η αγορά κινήθηκε έντονα πτωτικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2017, καθώς η αρχική ανοδική αντίδραση δεν είχε δύναμη και διάρκεια.

Η ζημιά έγινε στις τράπεζες με το δημοσίευμα του Bloomberg και τώρα οι τραπεζίτες πρέπει να αποδείξουν ότι και θα μειώσουν τα δάνεια, αλλά και θα επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Μια ημέρα μετά την αναβάθμιση των τραπεζών η αγορά αντέδρασε ανοδικά για μισή ώρα και έκτοτε παρασύρθηκε στις ορέξεις των πωλητών.

Οι ξένοι επενδυτές δεν πείθονται ούτε από την είδηση της αναβάθμισης.

Ακόμη και το επενδυτικό «σαφάρι» στο οποίο έχει επιδοθεί ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Ασία δεν φαίνεται να πείθει τους ασιάτες επενδυτές να αυξήσουν το ρίσκο τους.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο καταγράφει τις χειρότερες επιδόσεις διεθνώς αυτό το έτος, ξεπερνώντας ακόμα και την αγορά της Σανγκάης η οποία έχει… χτυπηθεί λόγω της πτώσης του νομίσματός της καθώς και της εξόδου των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024