
Παρέμβαση Στουρνάρα για τις τράπεζες
Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, υπογραμμίζει ο διοικητής της ΤτΕ
Παρέμβαση έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρα για τις ελληνικές τράπεζες με φόντο τις συνεχόμενες πιέσεις που δέχονται οι μετοχές των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Ο δΔιοικητής της ΤτΕ δηλώνει πως «οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».
Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΤτΕ στις 9 Οκτωβρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 5,0 δισεκ. ευρώ έως και την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δισεκ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε τα εξής:
«Η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες.»
- «Ο νέος προπονητής του Άρη έχει το μπάσκετ πάντα στο μυαλό του» – Η ανάρτηση της Euroleague για τον Σπανούλη
- Κοσμική θύελλα: Επιστήμονες εντόπισαν τον κρυφό άνεμο που πνέει εδώ και 20.000 χρόνια στο Γαλαξία μας
- Ο Νετανιάχου δεν μπορεί να αποφεύγει τις κάλπες για πολύ ακόμα – Τι μπορεί να φέρουν οι εκλογές στο Ισραήλ;
- Κεφαλονιά: Επιχείρηση διάσωσης 62χρονης τουρίστριας που τραυματίστηκε σε δυσπρόσιτη παραλία
- Το σκεπτικό της απόφασης – «ανάσα» του Αρείου Πάγου για 350.000 δανειολήπτες του «νόμου Κατσέλη»
- Ακατάσχετος λογαριασμός: Αυξάνεται στα 1.600 ευρώ το όριο




