Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναθηναϊκός: Για αρχή «συμπαίκτες» Αλαφούζος - Παϊρότζ

Παναθηναϊκός: Για αρχή «συμπαίκτες» Αλαφούζος – Παϊρότζ

Πως διαμορφώνεται το νέο σκηνικό (πριν από το τελικό ξεκαθάρισμα) στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με «συμπαίκτες» Γιάννη Αλαφούζο και Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ

Ως «συμπαίκτες» θα πορευτούν -όπως φαίνεται- για ένα διάστημα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός Γιάννης Αλαφούζος και Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ.

Ας ξετυλίξουμε όμως από την αρχή το κουβάρι των εξελίξεων. Ο Ταϊλανδός εμφανίστηκε στο ματς με τη Λαμία στο ΟΑΚΑ και έπειτα εξαφανίστηκε από το προσκήνιο. Διαρροές ούτε με το σταγονόμετρο.

Μέχρι που το πρωί της Τρίτης 9/10 ανακοινώθηκε η συμφωνία για την μεταβίβαση στην «Pan Asia» του 50% των μετοχών που κατέχει ο Γιάννη Αλαφούζος κι όχι η ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Η όποια πληροφόρηση το τελευταίο διάστημα εκεί οδηγούσε.

Ότι ο Αλαφούζος δεν θα αποτελέσει άμεσα παρελθόν, ούτε κι ότι ο Ασιάτης θα γίνει το απόλυτο και μοναδικό αφεντικό. Ο Αλαφούζος μένει μέχρι να φύγει. Θα έχει τους λόγους του… Ισως να περιμένει τον επόμενο επενδυτή και θα το εξηγήσουμε στη συνέχεια.

Το ποσοστό του «Mr. ΣΚΑΙ», είτε αφορά προσωπικές μετοχές είτε αυτές που έχει η Sortivo (η εταιρία που ίδρυσε στην Κύπρο), αγγίζει το 85%. Ένα 10% έχει πάντα ο Ερασιτέχνης σε οποιαδήποτε ΠΑΕ κι ένα μικρό μέρος πλέον έχει η «Παναθηναϊκή Συμμαχία» κι ορισμένοι μικρομέτοχοι. Το ποσοστό των οποίων, από τη στιγμή που δεν συμμετείχαν στην προηγούμενη ΑΜΚ που έκλεισε τον περασμένο Αύγουστο και δεν θα μπουν και στην τρέχουσα, θα εκμηδενιστεί.

Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι στην ανακοίνωση του Αλαφούζου τονίζεται ότι συμφώνησε να μεταβιβάσει το 50% των μετοχών του και δεν τονίζεται ότι ήδη μεταβιβάστηκαν. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες. Όταν πάρει το ΟΚ ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, όπου δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλημα και βάλει τα πρώτα του χρήματα ως έναντι στην ΑΜΚ των 10 εκατ. ευρώ, τότε θα πάρει και το 50% του Αλαφούζου. Δηλαδή, ένα ποσοστό μεταξύ 40%-45%.

Δεν είναι γνωστό επίσης πότε θα βάλει τα πρώτα χρήματα ο Πιεμπονγκσάντ. Μπορεί έως την Παρασκευή, μπορεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να την καλύψει μονομιάς. Οι πληροφορίες εδώ και καιρό αναφέρουν, ότι θα βάζει τμηματικά τα χρήματα.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, που προκύπτει είναι ότι Πιεμπονγκσάντ και Αλαφούζος θα συνδιοικούν. Ο Ταϊλανδός που θα βάλει ζεστό χρήμα για να τρέξουν οι πληρωμές στους παίκτες το επόμενο διάστημα (ίσως να μην καλύψει τη δόση Οκτωβρίου στους παίκτες, αλλά θα καλύψει άλλες υποχρεώσεις και φυσικά τις υπόλοιπες δόσεις Δεκεμβρίου, Φεβρουαρίου, Μαΐου) θα παίρνει σημαντικές αποφάσεις, ίσως να έχει και το γενικό πρόσταγμα, αλλά όλα αυτά υπό την παρακολούθηση, την «ανοχή», όπως θέλει το εκλαμβάνει ο καθένας, του Αλαφούζου.
Θα βάλει φυσικά και το προσεχές διάστημα ορισμένα άτομα στο ΔΣ. Δεν αποκλείεται και να το αλλάξει ολόκληρο. Ούτε αυτό έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστό. Λογικά θα έχει προβλεφθεί. Αν και για να αλλάξει όλο το ΔΣ (θυμίζουμε έχουν ήδη υποβάλει τις παραιτήσεις τους τα μέλη του ΔΣ για την είσοδο του Πιεμπονγκσάντ) απαιτείται νέα ΓΣ.

Η νέα ΑΜΚ

Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι γίνεται μία μεταβίβαση, όπως αυτή του Γιάννη Βαρδινογιάννη στον Αλαφούζο. Με ένα ευρώ… Τότε δεν προκηρύχθηκε ΑΜΚ. Απλώς ο Αλαφούζος πήρε όλες τις μετοχές κι όλα τα χρέη. Το ίδιο ουσιαστικά συμβαίνει και τώρα. Πραγματοποιείται, βέβαια, ΑΜΚ, αλλά για να υπάρχει ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των χρεών και όχι για να πάρει τις μετοχές μέσω της ΑΜΚ ο Ταϊλανδός.

Τώρα, όταν κλείσει η τρέχουσα κι αν θα κάνει κι άλλη (είχε μεταφερθεί η πληροφορία για 10+10 εκατ. ευρώ), δεν είναι ξεκάθαρο. Ενδεχομένως να γίνει, να βάλει ακόμα 10 εκατ. και να πάρει και το υπόλοιπο 50% του Αλαφούζου. Ούτε αυτό απαντήθηκε στην ανακοίνωση και φυσικά δεν το γνωρίζει κανείς στην ΠΑΕ. Η λογική επίσης λέει, διότι αυτά ποτέ δεν διαρρέουν ότι παίρνει και τα μισά χρέη. Πόσα θα επωμιστεί η κάθε πλευρά το γνωρίζουν οι ίδιοι. Το σημαντικό είναι να εξοφληθούν όλοι οι πιστωτές και να ανασάνει επιτέλους ο Παναθηναϊκός.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος

Σ’ αυτές τις συμφωνίες σαφώς και μπαίνουν πολλές ασφαλιστικές δικλείδες. Αν ο Πιεμπονγκσάντ ήθελε άμεσα να πάρει όλο το πακέτο των μετοχών του Αλαφούζου, λογικά θα έκλεινε η διαπραγμάτευση. «Παίρνω το 85%, παίρνεις τόσα χρέη και προχωράμε», θα μπορούσε να πει ο Παϊρότζ. Αλλά αρχικά παίρνει τα μισά και ουσιαστικά γίνεται συμπαίκτης.

Κάποιες πηγές ανέφεραν ότι ίσως ο «Mr.ΣΚΑΙ» να μην ήθελε να κλείσει εντελώς το θέμα. Και να απεμπλακεί πλήρως στη δεδομένη χρονική στιγμή… Ο λόγος; Ακούει στο όνομα Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ και πρόεδρος του Ερασιτέχνη έχει σε εξέλιξη ένα σπουδαίο πρότζεκτ. Ευελπιστεί, μάλιστα, ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ορισμένες ενδείξεις για το αν μπορεί να υλοποιηθεί, πόσο χρόνο θα πάρει. Αν υποθέσουμε ότι είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί το «Athens Alive», τότε θ’ ανοίξει και η όρεξη για την ΠΑΕ. Και έτσι όπως είναι τώρα τα πράγματα ο Γιαννακόπουλος θα πρέπει να χτυπήσει δύο πόρτες. Μία του Πιεμπονγκσάντ και μία του Αλαφούζου.

Κάλλιστα, το μυαλό κάποιου θα πήγαινε ότι και οι δύο θα προσδοκούσαν σε οικονομικά οφέλη για να δώσουν τις μετοχές τους σε έναν επιχειρηματία που αποδεδειγμένα πονάει τον σύλλογο και με ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο. Αρα, μπορεί να κοιτούν πιο μακριά και να σκέφτεται ο Ταϊλανδός μία επικερδή συνεργασία και ο Αλαφούζος σε επιστροφή των χρημάτων που έχει διαθέσει για τον σύλλογο. Είναι μία πιθανότητα κι αυτή, πάντα βέβαια στο ενδεχόμενο υλοποίησης του «Athens Alive». Μέχρι τότε οι δύο μεγαλομέτοχοι της ΠΑΕ θα είναι συμπαίκτες. Μέχρι πότε ο χρόνος θα δείξει…

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024