Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ χαρακτήρισε «προσωρινό μέτρο» τη ρωσοτουρκική συμφωνία για τον καθορισμό μελλοντικής «αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης» στην Ιντλίμπ και στην περιφέρειά της, διαβεβαιώνοντας ότι η επαρχία αυτή, η οποία ελέγχεται από τζιχαντιστές και αντάρτες, θα «επανέλθει» στον έλεγχο του καθεστώτος, μετέδωσε το βράδυ της Κυριακής το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Η συμφωνία είναι προσωρινό μέτρο χάρη στο οποίο η κυβέρνηση κέρδισε πόντους στο πεδίο, ξεκινώντας από τον τερματισμό της αιματοχυσίας», είπε ο Ασαντ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του Μπάαθ, του κόμματός του, σύμφωνα με το SANA.

Στον πόλεμο που συνεχίζεται στη Συρία, η Ρωσία είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος του καθεστώτος του Ασαντ, ενώ η Τουρκία υποστηρίζει ορισμένες από τις οργανώσεις των ανταρτών οι οποίες μάχονται για την ανατροπή του.

Ουδέτερη ζώνη 15-20 χιλιομέτρων

Στις 17 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ρωσοτουρκική συμφωνία που προβλέπει τη δημιουργία ουδέτερης ζώνης μήκους 15 ως 20 χιλιομέτρων για να χωριστούν οι περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί και οι γειτονικές περιοχές που ελέγχει το καθεστώς.

Τα βαριά όπλα αναμένεται να αποσυρθούν από αυτή τη ζώνη ως τις 10 Οκτωβρίου (δηλαδή την Τετάρτη) και οι τζιχαντιστές αναμένεται να απομακρυνθούν από αυτή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

«Αυτή η επαρχία και οι άλλες περιοχές που είναι ακόμη υπό τον έλεγχο των τρομοκρατών θα επιστρέψουν (στον έλεγχο) του συριακού κράτους», διαβεβαίωσε ο Ασαντ, σύμφωνα με το SANA, χρησιμοποιώντας τον ίδιο όρο χωρίς διάκριση τόσο για τους αντάρτες όσο και για τους τζιχαντιστές.

Η συμφωνία για την Ιντλίμπ επέτρεψε να αναβληθεί ευρείας κλίμακας επιχείρηση του καθεστώτος, για την οποία Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και ο ΟΗΕ εξέφραζαν φόβους ότι θα οδηγούσε σε «ανθρωπιστική καταστροφή» και σε «λουτρό αίματος» στο τελευταίο μεγάλο οχυρό των ανταρτών και τζιχαντιστών στη χώρα.

Από το 2011, ο πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 360.000 ανθρώπους.

Γράψτε το σχόλιο σας