Ένταση μεταξύ ελληνοκύπριων γεωργών και τούρκων στρατιωτών σημειώθηκε το Σάββατο, στην περιοχή του Σοπάζ στην Επαρχία Λευκωσίας, εντός της νεκρής ζωνής.

Συγκεκριμένα, ενώ τέσσερις ελληνοκύπριοι γεωργοί βρίσκονταν για γεωργικές εργασίες στα χωράφια τους, έχοντας σχετική άδεια από την Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίστηκαν στο ανάχωμα περίπου δέκα ένοπλοι τούρκοι στρατιώτες.

Όπως ανέφερε στον Φιλελεύθερο ένας εκ των τεσσάρων γεωργών, οι ίδιοι ειδοποίησαν την Αστυνομία, ενώ κλήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους και να εγκαταλείψουν την περιοχή, ενημερώνοντάς τους πως αν παραμείνουν στα χωράφια και συνεχίσουν τις γεωργικές εργασίες, αυτό θα πραγματοποιηθεί με δική τους ευθύνη.

Παρόλο που το έδαφος ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου οι γεωργοί, δικαιούνται να καλλιεργούν τη γη μέχρι τα τουρκικά φυλάκια, την ίδια ώρα τα Ηνωμένα Έθνη ενημερώνουν τους Ελληνοκύπριους γεωργούς πως πρέπει να απέχουν 200 μέτρα από τα τουρκικά φυλάκια.

Όπως επισήμανε ο γεωργός, η παρεμπόδιση των εργασιών τους από τους τούρκους στρατιώτες είναι κάτι που συμβαίνει επανειλημμένα και ως εκ τούτου προτίθενται τη Δευτέρα να αποταθούν στο υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα.

Πώς σχολίασε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Η πιο σημαντική προτεραιότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να είναι η διατήρηση του στρατιωτικού στάτους κβο και η ασφάλεια των πολιτών στην νεκρή ζώνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ειρηνευτικής δύναμης Αλίμ Σιντίκ στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

«Δεν επιτράπηκε σε ένα άτομο η είσοδος στη νεκρή ζώνη καθώς δεν είχε την άδεια του ΟΗΕ για να καλλιεργήσει αριθμό χωραφιών», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι «οποιεσδήποτε δραστηριότητες οι οποίες υποσκάπτουν το στρατιωτικό στάτους κβο εντός της νεκρής ζώνης δεν μπορούν να γίνουν επιτρεπτές».

«Η διατήρηση του στρατιωτικού στάτους κβο και η ασφάλεια των πολιτών στη νεκρή ζώνη συνεχίζει να είναι η πιο σημαντική μας προτεραιότητα», σημείωσε ο κ. Σιντίκ.