Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί οι επενδυτές ξεπουλάνε τις τραπεζικές μετοχές

Γιατί οι επενδυτές ξεπουλάνε τις τραπεζικές μετοχές

Η κρίση στην ιταλική οικονομία, η αβεβαιότητα με τη διαπραγμάτευση για την περικοπή των συντάξεων και η αδυναμία αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων δημιουργούν ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» αστάθειας

Μαζική έξοδος επενδυτών από τις τραπεζικές μετοχές σημειώθηκε και την Τετάρτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις ημερήσιες απώλειες να προσεγγίζουν το 9% και να πιέζουν τον κλαδικό τους δείκτη σε χαμηλό 2,5 ετών.

Η ένταση των ρευστοποιήσεων, σύμφωνα με αναλυτές, προεξοφλεί αδυναμία των τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων χωρίς να πληγεί η κερδοφορία τους και να χρειαστεί νέα αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Η ανησυχία της αγοράς εντείνεται καθώς έχουμε εισέλθει σε μία περίοδο με ουσιαστικά κλειστές για την Ελλάδα τις αγορές και με το κόστος δανεισμού Δημοσίου και τραπεζών σε απαγορευτικά επίπεδα. Εκτός από το ασταθές χρηματοπιστωτικό περιβάλλον στην ευρωζώνη, κυρίως λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία, αβεβαιότητα προκαλεί και το εγχώριο πολιτικό περιβάλλον καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, για το οποίο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους θεσμούς.

Οι αγορές φοβούνται πως ενδεχόμενη μονομερής αναβολή του μέτρου από την ελληνική πλευρά θα προκαλέσει πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας και θα θέσει εν αμφιβόλω την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα των επόμενων ετών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

Sports in

Sport: «Φοβίζουν οι δυο… μεταγραφές του Ολυμπιακού»

Η εφημερίδα της Βαρκελώνης αναλύει τα ατού των «ερυθρολεύκων» ενόψει του πέμπτου αγώνα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024