Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακεδονικό : Στο φως η πολιτική του «ναι σε όλα»

Μακεδονικό : Στο φως η πολιτική του «ναι σε όλα»

Πολιτικός σεισμός έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις για μυστική διπλωματία της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

Πολιτικός σεισμός έχει ξεσπάσει από τις αποκαλύψεις για μυστική διπλωματία της κυβέρνησης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ παρά τις προσπάθειες που γίνονται από το Μαξίμου να μετατοπίσει τη συζήτηση στις επαφές που είχε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.

Οι συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών στην ΠΓΔΜ που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας «ξεσκέπασαν» την διαπραγματευτική τακτική «του ναι σε όλα» της ελληνικής πλευράς για το όνομα της γειτονικής χώρας.

Οι συζητήσεις που έγιναν αποτυπώνουν την ευκολία με την οποία δέχθηκε η ελληνική πλευρά την ονομασία «Μακεδονία του Ίλιντεν» αλλά και τις παραχωρήσεις σε γλώσσα και ταυτότητα.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», σύμφωνα με τα πρακτικά των συσκέψεων, στις 27 Ιανουαρίου ο Ζόραν Ζάεφ και Νίκολα Ντιμιτρόφ ενημέρωσαν τους ηγέτες της σκοπιανής αντιπολίτευσης για τις επαφές τους με την ελληνική πλευρά.

Σε αυτές, υποστηρίχθηκε ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέλει να κλείσει το θέμα του ονόματος το γρηγορότερο δυνατό, ώστε να πάει σε πρόωρες εκλογές με κύριο αφήγημα την έξοδο από τα μνημόνια.

Μέσα από τα πρακτικά φαίνεται ξεκάθαρα πως η ελληνική κυβέρνηση είχε παραχωρήσει τη «μακεδονική» ταυτότητα. Για τον Αλέξη Τσίπρα, φαίνεται πως σχεδόν όλα τα ονόματα που είχαν βρεθεί στη «λίστα του Νίμιτς» ήταν αποδεκτά. Χρειαζόταν μόνο μια επαρκής διαφοροποίηση για την ελληνική Μακεδονία. Τονίζεται ωστόσο η ανάγκη για ονομασία erga omnes και αναθεώρηση των βασικών σημείων του Συντάγματος.

Με βάση τα όσα λέει η Ζάεφ, οι δύο πλευρές δεν είχαν καταλήξει σε συμφωνία για αυτά τα δύο ζητήματα. Όπως φάνηκε όμως στη συνέχεια, τα πράγματα ξεκαθάρισαν στη διάρκεια της συνάντησης των δύο ΥΠΕΞ στο Σούνιο. Εκεί, η ελληνική πλευρά όχι μόνο συμφωνεί με την παραχώρηση και της «μακεδονικής γλώσσας» αλλά εμφανίζεται να συμφωνεί και με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».

Από αυτές τις παραχωρήσεις η ελληνική πλευρά φαίνεται να «κερδίζει» το erga omnes το οποίο όμως συνδέεται πλέον άμεσα με την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απειλή για βέτο από τη Ρωσία

Μετά το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ το οποίο «σημαδεύτηκε» από τα πολύ χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, η Ρωσία – η οποία δεν φαίνεται να συμφωνεί με την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ – δείχνει τα «δόντια» της και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός βέτο στη συμφωνία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όταν αυτή φτάσει στον Οργανισμό. Η Μόσχα κάνει λόγο για «άκυρο δημοψήφισμα» λόγω της χαμηλής συμμετοχής.

Η Σπυράκη και ο Ζάεφ

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη διέψευσε τα δημοσιεύματα που την ήθελαν να έχει συναντηθεί δύο φορές με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Η κ. Σπυράκη μίλησε μόνο για μία συνάντηση , η οποία – όπως είπε – ήταν τυχαία , αρνούμενη έτσι τον ρόλο της ειδικής απεσταλμένης που την προσάπτουν.

Με δήλωσή της στα «ΝΕΑ» η κ. Σπυράκη υποστηρίζει τα εξής: «Χωρίς την άδεια του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του στα υπόγεια του Μαξίμου, όσο χρόνο εκλέγομαι, θα συνεχίσω να παρουσιάζω και να προωθώ τις θέσεις της ΝΔ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, με τα ίδια επιχειρήματα και το ίδιο λεξιλόγιο. Η φαρσοκομωδία άλλα μέσα, άλλα έξω, άλλα ο μικρός, άλλα ο μεγάλος κυβερνητικός εταίρος και πάντα αγκαλιά στις καρέκλες, κοστίζει πολύ ακριβά στους Έλληνες και βλάπτει το εθνικ΄πο συμφέρον. Ειδικά όταν πρόκειαι για εκείνου που συμφώνησαν να δώσουν στη γειτονική χώρα το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν»».

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των «ΝΕΩΝ».

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024