Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζουκάνοβιτς: Σήμα συναγερμού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

Τζουκάνοβιτς: Σήμα συναγερμού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ρόλο των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων στα δυτικά Βαλκάνια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να εκλάβει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), που σημαδεύτηκε από υψηλό ποσοστό αποχής, ως «σήμα συναγερμού» απέναντι στην απειλή που συνιστούν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις στα δυτικά Βαλκάνια, προειδοποίησε σήμερα ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς.

«Η επιδίωξη της διεύρυνσης (της ΕΕ) είναι κρίσιμης σημασίας για τα δυτικά Βαλκάνια και για την Ευρώπη» είπε σε παρέμβασή του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Έχω την εντύπωση πως ο φιλοευρωπαϊκός ενθουσιασμός, που ακολούθησε την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, θα αδρανήσει για λίγο (…) Στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων αναμένουμε παράφωνα μηνύματα εκ μέρους της υπόλοιπης Ευρώπης για το ρυθμό με τον οποίον πρέπει να γίνει η διεύρυνση» εξήγησε.

«Η σύγχυση θρέφει τις αυταπάτες τις οποίες εκμεταλλεύονται ορισμένοι αντιδραστικοί παράγοντες που είναι ακόμα παρόντες στην περιοχή μας και εξακολουθούν να ονειρεύονται ότι θα ανασυνθέσουν ολόκληρη την περιοχή και θα οικοδομήσουν και θα διευρύνουν κράτη σε εθνική βάση» υπογράμμισε.

Το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ «δείχνει με ηχηρό τρόπο το πρόβλημα για το οποίο μιλώ» υποστήριξε, εκφράζοντας την άποψη ότι η διαβούλευση «δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς».

Το δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας με την Ελλάδα σχετικά με το νέο όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας σημαδεύτηκε από πολύ υψηλή αποχή.

«Ελπίζω πως στις Βρυξέλλες και αλλού το αποτέλεσμα του μακεδονικού δημοψηφίσματος θα εκληφθεί ως ένα σήμα συναγερμού και ως μια τελευταία προειδοποίηση που μας λέει ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε μια πολύ πιο βαθιά ανάλυση των σχέσεών μας με την πολιτική της διεύρυνσης» επέμεινε ο Τζουκάνοβιτς.

«Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη της ΕΕ να πραγματευθεί τις αιτίες της κρίσης την οποία διέρχεται και την ανάγκη της για ενίσχυση, αλλά δεν νομίζουμε πως μπορεί κάποιος να απαντήσει στην πρόκληση αυτή με την επιβράδυνση ή με το σταμάτημα μιας αποστολής όπως είναι η διεύρυνση της ΕΕ» κατέληξε.

Η ΕΕ ξεκίνησε «ενταξιακές διαπραγματεύσεις» με τη Σερβία το 2014 και με το Μαυροβούνιο το 2012. Δέχτηκε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία τον Ιούνιο του 2019 και να συζητήσει τρόπους για να ενσωματώσει το Κόσοβο και τη Βοσνία.

Όμως, πολλά κράτη-μέλη φρενάρουν την προσπάθεια λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν με την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία, η προσχώρηση των οποίων θεωρούν ότι ήταν πολύ εσπευσμένη.

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024