Euroleague: Ποιοι κανονισμοί αλλάζουν τη σεζόν 2018-19
Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές στους κανονισμούς που θα ισχύσουν από τη σεζόν 2018-19 στη Euroleague
Στις 11 Οκτωβρίου θα γίνει το πρώτο τζάμπολ στη Euroleague 2018-19 με την εφαρμογή και των νέων κανονισμών.
Η πιο σημαντική αλλαγή σχετίζεται με την τιμωρία της τεχνικής ποινής, η οποία πλέον δεν θα έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη αλλαγή κατοχής. Η ομάδα που υποπίπτει στην παράβαση παραχωρεί μια βολή στον αντίπαλό της (ως ίσχυε), αλλά το παιχνίδι θα συνεχιστεί με την μπάλα να δίνεται στην ομάδα που είχε την κατοχή, όταν σφυρίχθηκε η τεχνική ποινή.
Άλλη μια σημαντική αλλαγή στοχεύει στο να εμποδίσει τους παίκτες, οι οποίοι αμύνονται, να καθυστερήσουν το παιχνίδι στα τελευταία κρίσιμα λεπτά. Από εδώ και στο εξής, οι παίκτες που περνούν την τελική γραμμή στα τελευταία δύο λεπτά του τέταρτου δεκαλέπτου ή της παράτασης, ελπίζοντας να καθυστερήσουν την πάσα στην επαναφορά, θα τιμωρούνται με τεχνική ποινή.
Επίσης, οι παίκτες θα έχουν την ευκαιρία για μεγαλύτερη δημιουργικότητα και οι θεατές για μεγαλύτερες… συγκινήσεις, καθώς επιτρέπεται πλέον στους παίκτες να πετάξουν την μπάλα στο ταμπλό και να ανακτήσουν την κατοχή της, ακόμη κι αν δεν την ακουμπήσει κάποιος άλλος, με αποτέλεσμα να μπορούν να δώσουν ασίστ στον… εαυτό τους για ένα άλεϊ ουπ κάρφωμα.
Άλλες σημαντικές αλλαγές είναι οι εξής:
– Όλες οι επαναφορές μετά από αντιαθλητικό φάουλ και ντισκαλιφιέ ή μετά από συμπλοκές παικτών θα γίνονται από το μισό του γηπέδου, στο οποίο επιτίθεται η ομάδα με την κατοχή της μπάλας, η οποία θα έχει 14 δευτερόλεπτα στη διάθεσή της.
– Όταν καταλογίζεται φάουλ ή παράβαση σε βάρος της ομάδας που έχει την κατοχή της μπάλας, το χρονόμετρο ρυθμίζεται εκ νέου στα 24 δευτερόλεπτα για την επαναφορά, αν αυτή γίνεται στο μισό του γηπέδου, στο οποίο αμύνεται, και στα 14 δευτερόλεπτα, αν η επαναφορά γίνεται στο μισό του γηπέδου, στο οποίο επιτίθεται.
– Στα τελευταία δύο λεπτά ενός αγώνα ή στην παράταση, όταν ένας προπονητής καλεί τάιμ άουτ με κατοχή της μπάλας, θα επιτρέπεται να αποφασίσει αν η επαναφορά θα γίνεται από το μισό του γηπέδου, στο οποίο επιτίθεται ή αμύνεται η ομάδα του. Η απόφαση αυτή θα ανακοινώνεται στο τέλος του τάιμ άουτ.
– Αν η μπάλα κολλήσει ανάμεσα στη στεφάνη και το ταμπλό, καταλογίζεται τζάμπολ για την κατοχή. Το χρονόμετρο ρυθμίζεται στα 14 δευτερόλεπτα, αν η ομάδα που επιτίθεται διατηρήσει την κατοχή της μπάλας, ή στα 24 δευτερόλεπτα, αν αλλάξει η κατοχή μπάλας μετά το τζάμπολ.
- Αθλέτικ Μπιλμπάο – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-0: Σπουδαία νίκη για τους Βάσκους του Βαλβέρδε
- Ίντερ Μαϊάμι – Βανκούβερ Γουάιτκαπς 3-1: Πρωταθλητής MLS ο Λιονέλ Μέσι (pic)
- «Βόμβες» από Σαλάχ για Σλοτ και διοίκηση της Λίβερπουλ: «Το κλαμπ με… πετάει στις ρόδες του λεωφορείου»
- Η βαθμολογία της Super League μετά τα παιχνίδια του Σαββάτου (6/12)
- Μουντιάλ 2026: Το πλήρες πρόγραμμα των ομίλων και των νοκ-άουτ
- Η «ξέφρενη» κούρσα της Άστον Βίλα – Ο Έμερι βρήκε τις λύσεις και αποθεώνεται
- Βόλος – Κηφισιά 1-1: Ο Σιαμπάνης «κράτησε» τον βαθμό για τους Βολιώτες (vid)
- Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Άρης, Ρίτσαρντ Σιάο ευχήθηκε στον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τα γενέθλιά του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)





























![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)






















![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442