Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με τη «γενιά Τσίπρα» στις κάλπες

Με τη «γενιά Τσίπρα» στις κάλπες

Μια σειρά στελεχών που κινούνται πέριξ του Μαξίμου ετοιμάζονται να κατέβουν υποψήφιοι με στόχο να ανατραπούν οι ισορροπίες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Στη μάχη της κάλπης θα ριχτεί στις προσεχείς εκλογές ένας πολύ μεγάλος αριθμός νέων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετοί εκ των οποίων «ψήθηκαν» και στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ως στελέχη της κυβέρνησης και των υπουργείων. Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου, η πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα είναι να βγει στην πρώτη γραμμή η γενιά του, με την οποία θέλει να κυβερνήσει όπως έχει πει πολλάκις.

Εξάλλου, ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης έδειξε ότι ο Πρωθυπουργός εμπιστεύτηκε αρκετά νεότερα στελέχη σε κρίσιμα πόστα του κρατικού μηχανισμού· αυτό τους δίνει ένα επιπλέον πολιτικό όπλο στην προσπάθειά τους να εκλεγούν, αφού σχεδόν όλοι θα είναι υποψήφιοι. Οπως λέγεται από έμπειρα κυβερνητικά στελέχη που υποστηρίζουν τη βουτιά στην κομματική επετηρίδα, «με τη δεξαμενή στελεχών που έχει δημιουργηθεί, στόχος για την επόμενη τετραετία είναι να καταστεί ακόμα πιο εμφανές ότι η νέα γενιά βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας».

Επί της ουσίας, η κεντρική επιδίωξη είναι μετεκλογικά ο νέος ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τη σταδιακή του μετεξέλιξη σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα έχει και αριστερό πρόσημο, να έχει και νεανική εκπροσώπηση. Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί πού θα είναι υποψήφιος ο 36χρονος κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα δώσει τη μάχη των εκλογών στην πρώτη γραμμή. Υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο 35χρονος Νάσος Ηλιόπουλος, υφυπουργός Εργασίας, και ο 40χρονος αρχαιολόγος Κώστας Στρατής, υφυπουργός Πολιτισμού.

Υποψήφιος στη Μεσσηνία θα είναι ο 41χρονος υπουργός Εσωτερικών (πρώτος τη τάξει υπουργός) Αλέξης Χαρίτσης, ενώ στην ίδια περιφέρεια εκλέγεται ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, για τον οποίο συζητείται, αν και δεν υπάρχει οριστική απόφαση, να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής. Για την Α’ Θεσσαλονίκης λέγεται ότι έχει βάλει πλώρη η 33χρονη υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου που θεωρείται από το Μαξίμου από τα δυνατά εκλογικά όπλα. Ακόμα μετέωρο είναι εάν θα είναι τελικά υποψήφιος και σε ποια περιφέρεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Στη Β’ Αθηνών – πιθανότατα στον νότιο τομέα – θα είναι υποψήφιος ο 42χρονος υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ενώ στην ίδια περιφέρεια (αλλά στον βόρειο τομέα) θα είναι μάλλον και ο 45χρονος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Δημήτρης Λιάκος. Στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας θα είναι υποψήφιος ο δημοσιογράφος Γιώργος Χριστοφορίδης. Το σενάριο που κυκλοφορεί εσχάτως είναι ότι ο 40χρονος υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης θα είναι υποψήφιος στην Αχαΐα.

Στην Α’ Θεσσαλονίκης θα είναι υποψήφια η 30χρονη υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, ενώ στην Ξάνθη, όπου εκλέγεται, θα δώσει τη μάχη ο 33χρονος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης (αρμόδιος για το ΕΣΠΑ) Στάθης Γιαννακίδης.

Στον βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας υποψηφιότητα θα θέσουν ο διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγκου και ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος. Πιθανότατα στα ψηφοδέλτια θα συμπεριληφθεί και ο 43χρονος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου.

Στην Αρκαδία θα είναι ο Χρήστος Στάικος, που διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, αλλά και ο 40χρονος Σταύρος Καραγκούνης, διευθυντής του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ενώ ο γραμματέας Διά Βίου Μάθησης Παυσανίας Παπαγεωργίου(εγγονός του Παυσανία Κατσώτα, δημάρχου Αθηναίων το 1954) ακούγεται για τον Δήμο Μεσολογγίου, αν και ήταν υποψήφιος βουλευτής στον νομό το 2015.

Ρίχνονται στη μάχη των εκλογών

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει θετική εικόνα για διάφορα πρόσωπα τα οποία θα αξιοποιηθούν στη μάχη των εκλογών ανεξάρτητα από το εάν θα είναι ή όχι υποψήφια. Στον κατάλογο αυτόν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η 32χρονη Ελενα Παπαδοπούλου (από τα Τρίκαλα), γενική γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής και μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς», ο Μιχάλης Νικολακάκης, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, ο Γιάννης Μπουρνούς, υπεύθυνος του Τομέα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ (ίσως είναι στη Χίο), ο Παναγιώτης Κορκολής, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, ο 43χρονος Γιώργος Ιωαννίδης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, ο Σπύρος Παπακωνσταντίνου, διευθυντής του γραφείου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, η Μάνια Καββαθά, διευθύντρια της Εφης Αχτσιόγλου, όπως και η Νεφέλη Σαμιακού, διευθύντρια του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, ο Θανάσης Βούρδας, γενικός γραμματέας Υποδομών και Μεταφορών, ο Δημήτρης Παπαγιαννάκος, γενικός γραμματέας Συντονισμού, ο 42χρονος Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η Ευγενία Φωτονιάτα, ειδική γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας (Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ) κ.ά.

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024