Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κ.Φίλης στο intv: Ο Ζάεφ θα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Κ.Φίλης στο intv: Ο Ζάεφ θα σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης, ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» Αντώνης Καρακούσης και ο πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς συμμετέχουν σε «στρογγυλό τραπέζι» του intv για το δημοψήφισμα που διεξάγεται στην ΠΓΔΜ

«Δεν τίθεται θέμα εγκυρότητας του δημοψηφίσματος από τη στιγμή που δεν είναι δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικού χαρακτήρα», δήλωσε στο intv ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είναι πιθανό να σκεφτεί πολύ σοβαρά να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες.

Ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας κατέβασε τις προηγούμενους ημέρες τον πήχη για τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα καθώς όπως είπε, τουλάχιστον 300.000 που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους βρίσκονται εκτός της χώρας.

«Αν στο δημοψήφισμα έχουμε συμμετοχή πάνω από τις 600.000, αριθμός που λογικά θα επιβεβαιωθεί, τότε ο Ζάεφ νομιμοποιείται να πει ότι έχω άνω του 50% συμμετοχή». Ο Ζάεφ, πρόσθεσε ο κ. Φίλης, «θα σκεφτεί πολύ σοβαρό να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες. Με ένα αποτέλεσμα συντριπτικά υπέρ υπέρ του ναι αλλά με μικρή συμμετοχή δεν θα έχει την αναγκαία νομιμοποίηση να πει ότι πάω κατευθείαν στο κοινοβούλιο».

Σημείωσε ακόμη πως αν υποθέσουμε ότι πάει σε πρόωρες εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση, αυτό,  θα καθυστερήσει συνολικά πολύ τη διαδικασία της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο Πρέσβης επί τιμή Αλέξανδρος Μαλλιάς σημείωσε ότι εξαρχής ήταν δεδομένο ότι το δημοψήφισμα θα είχε πολλές αναγνώσεις. Οι υπέρμαχοι του «ναι» στο δημοψήφισμα, είπε, θα εστιάσουν στις ανακοινώσεις  που θα ακολουθήσουν στη διαφορά με το «όχι».

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» Αντώνης Καρακούσης, υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα περίμενε άλλα. Το δημοψήφισμα, πρόσθεσε, «είναι μία δυνατότητα που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν είναι δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό».

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024