Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ίχνη Εξουσίας για τη «μητερούλα» Μέρκελ

Ίχνη Εξουσίας για τη «μητερούλα» Μέρκελ

Ισως η Μέρκελ θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. 'Ετσι δεν θα αντιμετώπιζε αυτό το κύμα αρνητισμού και απόρριψης που δέχεται τον τελευταίο καιρό, ακόμα και από το κόμμα της

Επί σχεδόν 30 χρόνια, η φωτογράφος Χερλίντε Κελμπλ συναντιόταν τακτικά με την Άγκελα Μέρκελ, της έκανε κάποιες ερωτήσεις και τραβούσε φωτογραφίες της. Οι συναντήσεις ήταν μέρος του πρότζεκτ «Ιχνη Εξουσίας», με το οποίο η φωτογράφος ήθελε να αναδείξει το πως η εξουσία αλλάζει τους ανθρώπους.

Το έκανε και με άλλους πολιτικούς όπως ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο Γιόσκα Φίσερ, των οποίων το παρουσιαστικό πραγματικά άλλαξε μέσα στην εξουσία. Πούρα εμφανίστηκαν στην πορεία, μαζί με κιλά, πανάκριβα κοστούμια και κάποια αλλαζονεία. Στην Μέρκελ, όμως η φωτογράφος βρήκε μια πολιτική που, περιέργως, παρέμεινε ίδια – προσεκτική, με αυτοέλεχο, λίγο περίεργη και πάντα σε επαφή με τις παγίδες της εξουσίας. Μάλιστα είπε στην Κελμπλ ότι δεν σκοπεύει να μείνει στην καγκελαρία για πολύ. «Δεν θέλω να είμαι ένα ημιθανές ναυάγιο όταν αφήσω την πολιτική», της είχε εκμυστηρευθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ακόμα ήταν γ.γ. της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης.

Τα «Ιχνη Εξουσία» γνώρισαν επιτυχία. Οι φωτογραφίες και οι συνεντεύξεις της σε βίντεο έγιναν έκθεση που παρουσιάστηκε σε πολλές γερμανικές πόλεις. Συνέβαλαν σημαντικά στην διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας της Μέρκελ ως μιας μετριοπαθούς και αυθεντικής φυσιογνωμίας που δεν είχε τάση στον ναρκισσισμό. ‘Ομως αποδεικνύεται ότι η εξουσία πραγματικά αλλάζει τον άνθρωπο. ‘

Ισως η Μέρκελ θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί. ‘Ετσι δεν θα αντιμετώπιζε αυτό το κύμα αρνητισμού και απόρριψης που δέχεται τον τελευταίο καιρό, ακόμα και από το κόμμα της. Η Μέρκελ βρίσκεται στην καγκελαρία ήδη 13 χρόνια, μεγάλη περίοδο για τα δικά της στάνταρ.
Η καταστροφική διαχείριση της κρίσης με τον επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χανς-Γκέοργκ Μάασεν – πρώτα του έδωσε προαγωγή και μετά άλλαξε την απόφαση – δείχνει ότι έχει χάσει λίγο την επαφή με τα όσα συμβαίνουν. «’Ημουν απασχολημένη με την λειτουργικότητα του υπουργείου Εσωτερικών», παραδέχθηκε σε μια περίπου απολογία η Μέρκελ.

«Και δεν έλαβα υπ’ όψιν μου τι θα σκέφτηκαν οι άνθρωποι όταν άκουσαν για την προαγωγή». Μερικές ημέρες αργότερα, το κόμμα της στράφηκε εναντίον της. Σε μια μυστική ψηφοφορία, οι βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών έδιωξαν από την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας τον εκλεκτό της Φόλκερ Κάουντερ και επέλεξαν τον λιγότερο γνωστό Ραλφ Μπρινκχαους. Ακόμα και η αγαπημένη εφημερίδα των Χριστιανοδημοκρατών, η Frankfurter Allgemeine Zeitung με πρωτοσέλιδο τίτλο χαρακτήρισε την καγκελάριο «κουτσό άλογο».
Εκείνη φαίνεται να πεισμώνει. Και χθες άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει μια ακόμα θητεία στην καγκελαρία. Το σίγουρο είναι πως τα σύννεφα πάνω από το κεφάλι της πυκνώνουν. Η «μητερούλα» όπως την αποκαλούσαν στην προεκλογική εκστρατεία δείχνει αποφασισμένη να διατηρήσει τον τίτλο της.

Κι ας την προτρέπουν οι γερμανικές εφημερίδες όταν τελειώσει αυτή η θητεία να ξεκουραστεί για μερικούς μήνες ψήνοντας κέικ και ακούγοντας τις αγαπημένες της όπερες του Βάγκνερ. Μετά, την προτρέπουν στην συνέχεια, «ας αναζητήσει μια ανώτατη θέση στις Βρυξέλλες ή στον ΟΗΕ. Είναι σίγουρο ότι θα την κερδίσει». Ομως φαίνεται ότι όσο διατυπώνονται αυτές οι προτροπές, τόσο εκείνη πεισμώνει.

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024