Μπορεί στην Ελλάδα οι σχέσεις της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα να είναι από «παγωμένες» έως ανύπαρκτες, στο εξωτερικό ωστόσο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι στηρίζει απόλυτα τον κεντρικό τραπεζίτη. Ετσι, όπως ανακοινώθηκε επίσημα,  στις 12 Σεπτεμβρίου 2018 το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την τοποθέτηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλος στην Επιτροπή Επιθεώρησης, σε αντικατάσταση του κ. Erkki Liikanen. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ.

Η Επιτροπή Επιθεώρησης περιλαμβάνει επίσης τους Luis de Guindos, Josef Bonnici, Patrick Honohan και Ewald Nowotny και θα εκλέξει ακολούθως τον πρόεδρό της, καθώς τη θέση κατείχε ο Erkki Liikanen.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της Επιτροπής περιλαμβάνεται η ακεραιότητα των χρηματοοικονομικών στοιχείων, η συμμόρφωση με τους εφαρμοστέους νόμους, κανονισμούς και κώδικες συμπεριφοράς του Ευρωσυστήματος, η επίβλεψη των εσωτερικών ελέγχων και η άσκηση των λειτουργιών επιθεώρησης.

Από την ΤτΕ τονίζουν ότι αν μη τι άλλο η «προαγωγή» του Γ. Στουρνάρα, είναι ένδειξη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, ειδικά σε μια περίοδο που οι σχέσεις με τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, πλην του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι κάκιστες.

Γράψτε το σχόλιο σας