Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τρίζει» ο κυβερνητικός συνασπισμός; - Αναζητούν εφεδρείες για «Μακεδονικό» και πρόταση μομφής

«Τρίζει» ο κυβερνητικός συνασπισμός; – Αναζητούν εφεδρείες για «Μακεδονικό» και πρόταση μομφής

Δύο διαφορετικές πλειοψηφίες στη Βουλή αναμένεται να χρειαστεί τους επόμενες μήνες η κυβέρνηση προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία

Δύο διαφορετικές πλειοψηφίες στη Βουλή – όπως όλα δείχνουν –  θα χρειαστεί η κυβέρνηση τους επόμενες μήνες προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία. Η πρώτη θα αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών σε περίπτωση που οι πολίτες της ΠΓΔΜ ψηφίσουν  θετικά στο δημοψήφισμα της Κυριακής , και η δεύτερη μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που θα έχει το δικαίωμα να καταθέσει η ΝΔ.

Οι χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τη Νέα Υόρκη για τον κυβερνητικό σχηματισμό και το μέλλον του δεν ήταν τυχαίες. «Νομίζω πως η κυβέρνησή μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω εάν θα επιβιώσει ο συνασπισμός. Όμως αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσει ο εταίρος μου» ανέφερε ο κ. Τσίπρας ο οποίος παραδέχθηκε εμμέσως πως το μέλλον της κυβέρνησης συνασπισμού εξαρτάται από τη στάση του Πάνου Καμμένου.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal  εμφανίστηκε πάντως πεπεισμένος ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει ακόμα κι αν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους λόγω του Μακεδονικού.

Στο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα δύο διαφορετικές πλειοψηφίες. Σε συνέντευξή του στο cnn.gr  ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο καθώς αποτελεί κορυφαία πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που καθιερώνει σχέσεις συνύπαρξης των βαλκανικών λαών.

«Αναφορικά με τις προθέσεις των ΑΝΕΛ, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι αν επιμείνουν στη θέση τους, θα προκύψει σοβαρό πολιτικό ζήτημα για τη συνοχή της κυβέρνησης». Ελπίζω, πρόσθεσε, «οι ΑΝΕΛ να μην αναλάβουν αυτή τη βαριά πολιτική ευθύνη».  Όσον αφορά το ενδεχόμενο να χρειαστούν δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, μία για τη Συμφωνία των Πρεσπών και μία για ψήφο εμπιστοσύνης σημειώνει ότι δεν μπορεί να το αποκλείσει,  ελπίζει, όμως κάτι τέτοιο να μην χρειαστεί.

Ψάχνουν εφεδρείες

Μπορεί η κυβέρνηση να ισχυρίζεται ότι για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών υπάρχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμη και αν κάποιοι από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ την καταψηφίσουν, ωστόσο ενδεχομένως να μην είναι τόσο απλά τα πράγματα σε μία ενδεχόμενη πρόταση μομφής που μπορεί να καταθέσει η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης.

Βέβαια, υπάρχουν βουλευτές που μπορεί να το παίξουν σε «διπλό ταμπλό». Δηλαδή να καταψηφίσουν τη Συμφωνία για το «Μακεδονικό» αλλά αν γίνει ψηφοφορία για πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης , να ψηφίσουν αρνητικά μένοντας στο… άρμα του κυβερνητικού συνασπισμού. Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων – αν δεν αλλάξει γνώμη το προσεχές διάστημα – έχει δηλώσει για τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι θα θέσει κομματική πειθαρχία. Ως εκ τούτου, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το τι θα γίνει με βουλευτές όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλους ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024