Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Όμηροι» έως το Δεκέμβρη οι συνταξιούχοι και στο... βάθος κάλπες

«Όμηροι» έως το Δεκέμβρη οι συνταξιούχοι και στο… βάθος κάλπες

Φουντώνουν και πάλι τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες , ειδικά στην περίπτωση που οι δανειστές υψώσουν «τοίχος» στις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναστολή ή ακόμη και μη εφαρμογή του μέτρου που η ίδια ψήφισε

Σε ομηρεία θα συνεχίσουν να βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι οι οποίοι περιμένουν να δουν αν και πότε θα περικοπούν οι συντάξεις καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το θέμα θα ξεκαθαρίσει στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή φουντώνουν και πάλι τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή , ειδικά στην περίπτωση που οι δανειστές «υψώσουν τοίχος» στις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναστολή ή ακόμη και μη εφαρμογή του μέτρου που η ίδια ψήφισε.

«Θα πρέπει πρώτα η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριλάβει το αίτημά της στο σχέδιο προϋπολογισμού για να έχουμε πλήρη εικόνα, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε» τόνισε τη Δευτέρα ευρωπαίος αξιωματούχος. Μάλιστα – όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια γύρω από τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2019 και κυρίως γύρω από το ύψος του δημοσιονομικού χώρου αλλά και όλων των παραμέτρων που αφορούν το ελληνικό αίτημα για τη μη τήρηση του προνομοθετημένου μέτρου της περικοπής των συντάξεων.

Οι ενστάσεις από την πλευρά των δανειστών γύρω από το ζήτημα των συντάξεων δεν περιορίζεται μόνο στο αν βγαίνουν τα νούμερα. Υπάρχουν αντιρρήσεις από ορισμένα κράτη στη λογική ότι δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος από τη δέσμευση της Ελλάδας για τήρηση των συμφωνηθέντων.

Σενάρια πρόωρων εκλογών

Πάντως στην κυβέρνηση ανεξάρτητα από το τι θα αποφασιστεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου φαίνεται πως εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Αν οι δανειστές «δεν πειστούν» για την αναγκαιότητα μη περικοπής των συντάξεων, τότε είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές ελπίζοντας ότι θα «κερδίσει» ψηφοφόρους. Άλλωστε το προηγούμενο διάστημα, ανώτατα κυβερνητικά στελέχη διέρρεαν ότι στο τραπέζι της κυβέρνησης υπάρχει η μονομερής ενέργεια για το θέμα καθώς γνωρίζουν πολύ καλά πως αν πάνε στις εκλογές με κομμένες τις συντάξεις, τα ποσοστά τους θα κατρακυλήσουν κι άλλο.

Ωστόσο, φαίνεται πως κάποιοι εισηγούνται να γίνουν νωρίτερα οι εκλογές ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση λάβει το πράσινο φως από τους δανειστές για τη μη περικοπή των συντάξεων. Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πως ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι «ποντάρουν» και στο θέμα της διανομής του υπερπλεονάσματος το οποίο σε συνδυασμό με τις συντάξεις – εάν υπάρχει ευτυχής κατάληξη για το θέμα – ευελπιστούν ότι θα λειτουργήσουν υπέρ τους στην προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού κλίματος.

Αξίζει πάντως να επισημανθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να παρουσιάσει υπερπλεόνασμα  και να στηρίξει το αίτημα για μη περικοπή των συντάξεων, έχει βάλει «φρένο» σε επενδυτικές, κοινωνικές και καταναλωτικές δαπάνες ενώ παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές οικογενειακών επιδομάτων.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024