Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΝΦΙΑ : Crash test των προτάσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη για το φόρο ακινήτων

ΕΝΦΙΑ : Crash test των προτάσεων Τσίπρα και Μητσοτάκη για το φόρο ακινήτων

Τι θα αλλάξει στο φόρο με την πρόταση του πρωθυπουργού και τι με αυτή του προέδρου της ΝΔ. Ποιοι θα κερδίσουν και ποιοι θα χάσουν

Ενα crash test στον ΕΝΦΙΑ και τις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη για αλλαγή του, κάνουν τα «Νέα». Δείχνουν την εντελώς διαφορετική προσέγγιση για τον φόρο στα ακίνητα.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα ελαφρύνει τους πολλούς μικρούς ιδιοκτήτες που πληρώνουν τα λιγότερα. Δηλαδή τους μικροϊδιοκτήτες που η ακίνητη περιουσία τους δεν υπερβαίνει τις 60.000 ή τις 100.000 ευρώ. Για τους φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους μεσαία περιουσία της τάξης των 200.000 ευρώ υποσχέθηκε μικρή ελάφρυνση ή καθόλου για να συνεχίσουν να σηκώνουν τα μεγαλύτερα φορολογικά βάρη.

Ο αρχηγός της ΝΔ συμπεριέλαβε όλους στις δικές του εξαγγελίες. Υποσχέθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ 30% (20% τον πρώτο χρόνο συν 10% τον δεύτερο), αλλά για το σύνολο των ιδιοκτητών. Εδωσε έμφαση στα νοικοκυριά με μεσαία περιουσία και εισοδήματα που έχουν χτυπηθεί από τη φορολογική λαίλαπα, ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια. Για τον λόγο αυτό, στο σχέδιο της ΝΔ προβλέπεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ακινήτων, ο οποίος λειτουργεί τιμωρητικά για πάνω από 400.000 φορολογουμένους.

Η σύγκριση δείχνει τα εξής:

1. Η ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ: Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά 30% στη διετία 2019 – 2020. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι το 2019 η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ θα είναι κατά μέσο όρο 10%, δηλαδή το συνολικό ποσό της μείωσης θα κινείται στα 300 εκατ. ευρώ. Η σημερινή κυβέρνηση θέλει να ευνοηθούν κυρίως τα εκατομμύρια των μικροϊδιοκτητών με αξία περιουσίας έως 60.000 ή έως 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση. Οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα γίνουν με την εφαρμογή κλίμακας. Το 2019 η κλίμακα θα έχει μειωτικούς συντελεστές (30%, 20%, 10%) οι οποίοι θα πολλαπλασιάζονται με το τελικό ποσό του φόρου που θα προκύπτει από την εκκαθάριση. Κριτήριο ενεργοποίησής τους θα είναι η αξία των ακινήτων που έχει στην κατοχή του κάθε φορολογούμενος. Αν το σύστημα βλέπει περιουσία έως 60.000 ευρώ, θα κάνει έκπτωση 30%, αν εντοπίζει περιουσία 100.000 ευρώ ο ιδιοκτήτης θα κερδίζει έκπτωση 20% ενώ για περιουσίες άνω των 150.000 ευρώ δεν θα υπάρχει καμία απολύτως μείωση.

Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία δεσμεύτηκε για μείωση του ΕΝΦΙΑ 30%, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 850 εκατ. ευρώ και το οποίο θα κατανεμηθεί σε όλους τους ιδιοκτήτες: μικρούς, μεσαίους και μεγάλους.

Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά με την πρόταση της κυβέρνησης η οποία θέλει να μοιράσει περίπου 300 εκατ. ευρώ μέσα στο 2019 αποκλειστικά στους έχοντες περιουσία έως 100.000 ευρώ.

2. Ο ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ: Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, ο οποίος επιβαρύνει σήμερα περισσότερους από 400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Στην περίπτωση που στον συμπληρωματικό φόρο υπαχθεί και η αξία των αγροτεμαχίων, τότε ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φουσκώσει για τους φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία. Στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο συμπληρωματικός φόρος καταργείται δίνοντας φορολογική ανάσα στους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ολοι οι παράγοντες της αγοράς ζητούν να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος για να τονωθεί η κτηματαγορά.

3. ΟΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ: Καθοριστικό ρόλο στις ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ θα παίξουν οι αντικειμενικές αξίες. Η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές για δυο ακόμη αναπροσαρμογές στις τιμές ζώνης. Μία τον Ιούνιο του 2019 και άλλη μία το 2020 ώστε να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές τιμές. Από την αναπροσαρμογή τους δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς.

Το σχέδιο για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνοδεύεται με τριετή αναστολή του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στα νεόδμητα ακίνητα, ένα μέτρο που θέλει η αγορά, η οποία ύστερα από μία δεκαετία άρχισε το τελευταίο διάστημα να εμφανίζει σημάδια ζωής.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024