«Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για μια σταθερή Τουρκία – και οικονομικά -, αλλά πιστεύω ότι η Τουρκία είναι η ίδια σε θέση να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις προκειμένου να αποκαταστήσει αυτή την σταθερότητα», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, περιορίζοντας έτσι τις όποιες προσδοκίες της Άγκυρας για οικονομική βοήθεια από το Βερολίνο.

Ήδη πάντως βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Όλαφ Σολτς και Πέτερ Αλταμάιερ με τους τούρκους ομολόγους τους, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Βερολίνο, την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δύο γερμανικών υπουργείων, η συζήτηση αφορά οικονομικά και πολιτικά θέματα, αλλά όχι το ενδεχόμενο οικονομικής βοήθειας από την Γερμανία προς την Τουρκία. Οι υπουργοί θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου αργότερα απόψε.

Η Γερμανία αποτελεί τον κυριότερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, με συνολική αξία συναλλαγών στα 37 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ περισσότερες από 7000 γερμανικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην Τουρκία.

Η επίσκεψη πάντως του κ. Ερντογάν στην Γερμανία, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, η οποία προκλήθηκε και συντηρείται κυρίως λόγω της κράτησης γερμανών πολιτών σε τουρκικές φυλακές, προκαλεί σοβαρό «πονοκέφαλο» στο Βερολίνο, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας σκοπεύει κατά την διάρκεια της παραμονής του να εγκαινιάσει επισήμως το μεγαλύτερο μουσουλμανικό τέμενος στην Γερμανία, το DITIB, στην Κολωνία, το οποίο θεωρείται «το μακρύ χέρι» της Άγκυρας στη χώρα.

Σύμφωνα μάλιστα με σημερινή αποκάλυψη της «Sueddeutsche Zeitung» και των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών Βόρειας και Δυτικής Γερμανίας (NDR, SWR), το τζαμί απασχολεί τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες ζήτησαν πληροφορίες από τα γύρω κρατίδια, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για «ύποπτη περίπτωση».

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ περιορίστηκε να δηλώσει ότι κατά τις γερμανοτουρκικές συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα «θα τεθούν όλα τα ζητήματα – και τα δύσκολα».

Ο χριστιανοδημοκράτης Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ έχει πάντως ήδη δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να παραστεί στα εγκαίνια του τεμένους. Σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του, υποστηρίζει την πολυπολιτισμικότητα και τον ανοιχτό διάλογο μεταξύ θρησκειών, αλλά δεν θεωρεί πώς το να εγκαινιάσει το τζαμί από κοινού με τον κ. Ερντογάν είναι «το σωστό πλαίσιο» για αυτό.

Την απόφαση του κ. Λάσετ χαιρέτισε ως «σημαντικό μήνυμα προς όλους τους Γερμανοτούρκους» ο πρώην Πρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ, ενώ η δήμαρχος της Κολωνίας Χενριέτε Ρέκερ έχει δηλώσει ότι η παρουσία της στην εκδήλωση εξαρτάται από το εάν θα της επιτραπεί να μιλήσει.

«Ως απλός κομπάρσος για την επίσκεψη του κ. Ερντογάν, δεν προσφέρομαι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γράψτε το σχόλιό σας