Στις αγορές βγήκε σήμερα η Κύπρος, με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου μετά την αναβάθμισή της σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s. Η υψηλή ζήτηση και το επιτόκιο που διαμορφώθηκε πιο χαμηλά από τις αρχικές εκτιμήσεις αποτελούν επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι επενδυτές στην πορεία της κυπριακής οικονομίας.

Ειδικότερα, η ζήτηση ξεπέρασε τα 5,5 δισ. ευρώ με τη χώρα να αντλεί 1,5 δισ. ευρώ, έναντι του στόχου του 1 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, στο 2,4%. Κατά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, η καθοδήγηση για το επιτόκιο ανερχόταν στο 2,6%, ωστόσο η μεγάλη ζήτηση το έριξε στο 2,4%.

Όπως θυμίζει το Stochwatch, η τελευταία έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο ήταν το 2015 όπου αντλήθηκαν 1 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,25%, στο χαμηλότερο επίπεδο που μπορούσε να πετύχει η χώρα.

Οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων καταγράφουν σημαντική πτώση μετά την αναβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s σε επενδυτική βαθμίδα για πρώτη φορά από το 2011.

Με τις ανάγκες να είναι καλυμμένες, η έκδοση προορίζεται για αναχρηματοδότηση υφιστάμενου χρέους με καλύτερο επιτόκιο και για ενίσχυση των ρευστών διαθεσίμων, που μειώθηκαν μετά τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό.

Αποδεικνύεται η διεθνής εμπιστοσύνη

Σχολιάζοντας την επιτυχή ολοκλήρωση της έκδοσης δεκαετούς ομολόγου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και με απόδοση 2,4%, ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, δήλωσε ότι «το μεγάλο ενδιαφέρον -αφού η έκδοση υπερκαλύφθηκε σχεδόν τέσσερις φορές- και η ιστορικά ευνοϊκότερη απόδοση για τη χώρα μας, μαρτυρούν την εμπιστοσύνη της διεθνούς οικονομικής κοινότητας στην κυπριακή οικονομία, στις προοπτικές της και στις πολιτικές που ακολουθούνται».

Μετά την επιστροφή της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς και την ένταξη της στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, «η σημερινή επιτυχής έκδοση είναι ένα καθαρό δείγμα της νέας προοπτικής που ανοίγεται για την Κύπρο», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε ανάρτηση στο twitter χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα ως «ψήφο εμπιστοσύνης για την κυπριακή οικονομία» και «δικαίωση των αποφάσεων ευθύνης και της μεγάλης προσπάθειας του συνόλου των παραγωγικών μας δυνάμεων».

Η ζήτηση για κυπριακό ομόλογο ανήλθε στα 5,7 δισ. ευρώ, ενώ αρχικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών ήταν η άντληση ποσού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε στις διεθνείς αγορές στις 11.05 το πρωί και έκλεισε στις 13.00. Ημερομηνία έκδοσης του ομολόγου είναι η 25η Σεπτεμβρίου του 2018 και η ημερομηνία λήξης η 25η Σεπτεμβρίου του 2028.

Γράψτε το σχόλιο σας