Εξαιρετικά ενοχλημένοι είναι στις Βρυξέλλες από τα fake news του Αθηναϊκού Πρακτορείου για τις συντάξεις και τη διάσταση που έλαβε το θέμα.

Όχι τόσο γιατί δεν μπορεί κάποια στιγμή να υπάρξει συμφωνία και να μη γίνουν οι περικοπές, αλλά κυρίως διότι κάποιοι από την κυβέρνηση, με μοχλό πίεσης το ΑΠΕ, έσπευσαν να προκαταλάβουν τις εξελίξεις και να δημιουργήσουν εντυπώσεις την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι των θεσμών ήταν στην Αθήνα.

Και μάλιστα ενώ πολλοί στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι τέτοιες σοβαρές αποφάσεις δε λαμβάνονται στα υπουργεία ή στις διαπραγματεύσεις στο Χίλτον, αλλά σε ανώτερο επίπεδο, στο Eurogroup.

Αξιωματούχος της Κομισιόν που μίλησε στο in.gr διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα του ΑΠΕ λέγοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ καμιά τέτοια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος που θα ακύρωνε τις μειώσεις. Μάλιστα εξέφρασε την απορία του γιατί από το Πρακτορείο επέμεναν στο να υποστηρίζουν το αντίθετο.

Ωστόσο, ο ίδιος αξιωματούχος τόνιζε ότι δεν αποκλείεται να συμφωνήσουν κυβέρνηση και θεσμοί για τις συντάξεις και να γλιτώσουν ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι τις περικοπές.

«Όλα θα κριθούν στις αρχές Νοεμβρίου και αφού πρώτα κατατεθεί ο προϋπολογισμός, τον Οκτώβριο, όπου θα αποτυπώνεται η κατάσταση της οικονομίας. Δεν αποκλείω να υπάρξει συμφωνία, αλλά μόνο τότε».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, για να υπάρξει ακύρωση του σκληρού αυτού μέτρου θα πρέπει να υπάρξει και συναίνεση των κομμάτων.

«Να φανεί ότι και η Νέα Δημοκρατία και όλα τα κόμματα παλεύουν για να μην ισχύσουν οι περικοπές. Έτσι μόνο θα δημιουργηθεί κλίμα πίεσης, κυρίως προς την πλευρά των Γερμανών», τονίζει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωί σε συνέντευξή του στον Σκάι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, εξέφρασε κι αυτός τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών για το δημοσίευμα του ΑΠΕ τονίζοντας: «Ο δικός μας ρόλος ως Κομισιόν, που δεν είμαστε δανειστές της χώρας αλλά εγγυητές της συγκεκριμένης συμφωνίας. Για αυτό και δηλώσαμε πως τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται. Επειδή όμως η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια είναι σε μία διαδικασία διαλόγου για την διαμόρφωση του προϋπολογισμού της με τους θεσμούς. Αυτή η συζήτηση θα συνεχιστεί και θα ελέγξουμε τα περιθώρια και τα πλεονάσματα. Να τηρηθούν τα συμφωνημένα και θα συζητήσουμε. Παρακαλώ τις όποιες πηγές να μας αφήσουν να κάνουμε την δουλειά μας».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο