Τη στήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών μετέφερε εκ μέρους των ΗΠΑ ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκά θέματα, Γουές Μίτσελ, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, ο κ. Μίτσελ δήλωσε πως «είναι ευκαιρία να σας καλωσορίσουμε ως το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ», ακολουθώντας τα βήματα κορυφαίων αξιωματούχων της διεθνούς κοινότητας, οι οποίοι «παρελαύνουν» στα Σκόπια προκειμένου να στηρίξουν την καμπάνια υπέρ του «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα.

«Γνωρίζουμε ότι απαιτήθηκε πολύ δουλειά και από τις δύο πλευρές για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο» υπογράμμισε, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη των ΗΠΑ και το ενδιαφέρον τους για τη «σταθερότητα και ευημερία στα Δυτικά Βαλκάνια».

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι «Μακεδόνες» πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για ένα επιτυχημένο δημοψήφισμα και εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μίτσελ – Ντιμιτρόφ

«Ιστορική ευκαιρία για τη ‘Μακεδονία’»

Για «ιστορική ευκαιρία που έχει μπροστά της η «Μακεδονία» για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ» έκανε λόγο στη συνέχεια ο ίδιος, κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Ζόραν Ζάεφ.

«Σήμερα έστειλα το ίδιο μήνυμα σε όλους που «μακεδόνες» αξιωματούχους που συνάντησα. Είναι καιρός για όλους τους «Μακεδόνες» να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα σε αυτή την ιστορική ευκαιρία» πρόσθεσε, ενώ ερωτώμενος τι θα γίνει σε περίπτωση που το δημοψήφισμα αποτύχει, είπε ότι δε θέλει να προβεί σε εικασίες.

«Η απόφαση για το μέλλον της χώρα βρίσκεται στα χέρια των πολιτών» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για μακρά και δύσκολη διαδικασία με παραχωρήσεις από Ελλάδα και «Μακεδονία».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι η «Μακεδονία» χρειάζεται ισχυρούς ηγέτες, παροτρύνοντας την αντιπολίτευση να λάβει σαφή απόφαση για το επερχόμενο δημοψήφισμα.