Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λέκκας: Κίνδυνος για κατολισθήσεις σε ακόμη επτά παραλίες

Λέκκας: Κίνδυνος για κατολισθήσεις σε ακόμη επτά παραλίες

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου με αφορμή την κατολίσθηση στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου

Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες κατολισθήσεις κρούει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας, με αφορμή την κατολίσθηση στην παραλία «Ναυάγιο» της Ζακύνθου. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη γίνει προειδοποιήσεις και για άλλα, επίφοβα για κατολισθήσεις, σημεία.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για επικινδυνότητα τουλάχιστον άλλων επτά παραλίων των Επτανήσων, σε περιοχές με αρνητικές κλίσεις όπου κατά καιρούς γίνονται κατολισθήσεις.

«Το Πόρτο Κατσίκι της Λευκάδας και ο Μύρτος της Κεφαλλονιάς είναι δύο από αυτές» ανέφερε.

«Προτείναμε στην Περιφέρεια ένα πρόγραμμα έρευνας που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των κινδύνων. Η «ζωνοποίηση» των περιοχών και η χρήση προστατευτικών συρμάτων που θα απαγορεύουν στο κοινό να πλησιάζει τα επικίνδυνα σημεία είναι μία από τις λύσεις που προτείνονται» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο κ. Λέκκας είχε αναφέρει πως «η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων. Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5.000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους».

Επτά τραυματίες στο νοσοκομείο

Μετά την κατολίσθηση επτά άτομα διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται μια γυναίκα 34 ετών, τσεχικής υπηκοότητας, η οποία νοσηλεύεται με κάταγμα στον σπόνδυλο. Ο σύζυγός της και τα δύο της παιδιά, φέρουν ελαφρά τραύματα και νοσηλεύονται για προληπτικούς λόγους.

Τα άλλα τρία άτομα που διακομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου, με ελαφρά τραύματα, έλαβαν εξιτήριο.

Τι λένε οι αυτόπτες μάρτυρες

Σύμφωνα με μαρτυρίες ιδιοκτητών σκαφών που ήταν στην περιοχή την ώρα που έπεσαν οι βράχοι, στο συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας είχαν αγκυροβολήσει τρία σκάφη αναψυχής με επιβάτες. «Ακούστηκε ένα θόρυβος και έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου, στη συνέχεια ένα δεύτερο μεγαλύτερο και τέλος, τρίτο μεγάλο κομμάτι βράχου που κατά την πτώση δημιούργησε μια θαλάσσια δίνη η οποία αναποδογύρισε τις βάρκες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μέλος πληρώματος που βρίσκονταν στο σημείο.

Διαβάστε επίσης:

Νέα συγκλονιστικά βίντεο από την κατολίσθηση στο «Ναυάγιο»

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024