Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτελεί σίγουρα μία από τις πλέον δημοφιλείς μορφές της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ο Αργεντίνικης καταγωγής ιερωμένος, νοιώθεις ότι «σου χαμογελάει, σε αγγίζει με το χέρι του και σου χαρίζει ολόκληρη τη γη», έλεγε ένας από τους χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι προσπάθησαν να τον πλησιάσουν στη διάρκεια της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Ο Φραγκίσκος, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει τους μετανάστες, μιλώντας για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καθημερινά την αδικία, την εκμετάλλευση και τη φτώχια, αποτελεί ένα… style (πλέον) icon της εποχής μας. Τα κόκκινα παπούτσια τα οποία φορούσε σε μία από τις επίσημες εμφανίσεις του, δημιούργησαν πραγματικό χαμό. Οι γνωστοί οίκοι μόδας έδωσαν εντολή στους τεχνίτες τους να κατασκευάσουν για τους «τολμηρούς άνδρες», τα κατακόκκινα παπούτσια του Πάπα.

 

 

Τα ανδρικά βελούδινα μπλε, μαύρα και μπορντό loafers, πολλές φορές περίτεχνα κεντημένα, έχουν την έμπνευσή τους, κατά ένα μεγάλο μέρος, σε αυτά του Πάπα. Την περασμένη σεζόν αλλά και αυτή που διανύουμε, ο Πάπας και οι υπόλοιποι ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, απασχόλησαν ιδιαίτερα τους designers.

Η Ριάνα έκανε εκρηκτική εμφάνιση στο Met Gala της Νέας Υόρκης, με το «στέμμα» του Πάπα, γεμάτο μπριγιάν.

Η Bottega Veneta δημιούργησε το φαρδύ μαύρο δαχτυλίδι που φοράει στο τελευταίο δάκτυλο ο Πάπας. Ο οίκος Jimmy Choo δημιούργησε τα περίτεχνα, γεμάτα πέρλες παντοφλάκια των ιερωμένων.

 

 

Κάπες, σταυροί, λιβανιστήρια και η Μαντόνα

Η Watts & Co δημιούργησε τη μαύρη και χρυσή κάπα του Πάπα για νυκτερινές εξόδους. Η Chanel έριξε στην αγορά τα μαύρα δετά παπούτσια των ιερωμένων. Ο Andreas Kronthaler δημιούργησε για την Vivienne Westwood μαύρα πέπλα που «ενσωμάτωσε» σε μικρές κάπες.

 

 

Οι Dolce & Gabbana δημιούργησαν ολόκληρες, πραγματικά φαντασμαγορικές κολεξιόν με ρούχα εμπνευσμένα από τους ρωμαιοκαθολικούς ιερείς. Φορέματα, παλτό, πουκάμισα, στέμματα στα μαλλιά, μακριά σκουλαρίκια σε σχήμα σταυρών και … λιβανιστηρίων. Η Madona λοιπόν γνώριζε ίσως χρόνια πριν, ότι θα γίνει όλος αυτός ο χαμός με τις ενδυμασίες της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Ήταν τότε που τραγουδούσε “papa don’t preach”…