Σε υψηλούς τόνους από την αρχή κιόλας της τοποθέτησης του κινήθηκε ο ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Ο Ορμπάν υποστήριξε ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 έχει ήδη αποφασιστεί και δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αλλάξει την άποψη των ευρωβουλευτών.

«Δεν θα υποκύψουμε στον εκβιασμό των δυνάμεων που υποστηρίζουν τους μετανάστες εναντίον της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία θα υπερασπιστεί τα σύνορά της, θα σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και θα υπεραμυνθεί των δικαιωμάτων της», είπε.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως «Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να χαστουκίζετε την ίδια την ΕΕ…. η Ουγγαρία θα καταδικαστεί επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι χώρα μεταναστών», ενώ απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές είπε πως  «δεν δέχομαι εκβιασμούς από δυνάμεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες εις βάρος του ουγγρικού λαού, η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό όποια και αν είναι η απόφασή σας».

Τέλος, κατηγόρησε τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν καταδικάζουν μια κυβέρνηση αλλά μια χώρα και ένα έθνος.

Η Ευρώπη στη μάχη κατά της ακροδεξιάς

Αύριο, Τετάρτη, το ευρωκοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αναφορικά με το «σεβασμό του κράτους Δικαίου», μια διαδικασία που υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της χώρας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Πρόκειται για το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την ενεργοποίηση των διατάξεων του οποίου θα συζητήσει η ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο, με την ΕΕ να καλείται να δράσει για την κατάφωρη παραβίαση των ευρωπαϊκών αξιών στην Ουγγαρία.

Η ψηφοφορία που θα ακολουθήσει την συζήτηση θα διεξαχθεί την Τετάρτη και το αποτέλεσμα φαντάζει αμφίρροπο.

Σημειώνεται ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει χρήση του δικαιώματός του να αναλάβει πρωτοβουλία ως προς το θέμα. Η έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 7 της συνθήκης απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία, δηλαδή τα δύο τρίτα των ψηφισάντων.

Διαβάστε επίσης: