Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Δεν θα περικοπούν συντάξεις αν πιάσουμε τους στόχους

Τσίπρας: Δεν θα περικοπούν συντάξεις αν πιάσουμε τους στόχους

Αναφερόμενος στις συντάξεις ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει τα μέσα επίτευξης των στόχων. Τί είπε για εκλογές και την τραγωδία στο Μάτι

«Αν πετύχουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αναφορικά με το ενδεχόμενο περικοπής των συντάξεων, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι τα νούμερα θα είναι θετικά -άρα δεν θα υπάρξει περικοπή- και επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της χώρας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Σε συνέντευξή του στην ελληνική υπηρεσία του Euronews, ο πρωθυπουργός «άνοιξε τα χαρτιά του» για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, για την τραγωδία στο Μάτι και τις συντάξεις.

Είναι θέμα της κυβέρνησης να αποφασίσει τα μέσα επίτευξης των στόχων, επεσήμανε για τις συντάξεις, λέγοντας πως «η δομική αλλαγή σε σχέση με λίγους μήνες πριν είναι ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και έγινε μια κανονική χώρα. Η Ελλάδα βεβαίως και είναι υποχρεωμένη να πιάνει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα αποφασίζουν αυτές για τα μέσα και τις πολιτικές μέσα από τις οποίες που επιτυγχάνονται οι στόχοι».

«Εμείς έχουμε την σαφή δέσμευση να υλοποιήσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Στον βαθμό που αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται τότε θα καταθέσουμε όπως προβλέπεται τον προϋπολογισμό του 2019, στις 15 Οκτώβρη στην Κομισιόν θα κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση και είναι βέβαιο κατά την άποψή μου ότι αυτό που θα επικρατήσει είναι αυτό που είναι ωφέλιμο για την συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας της οικονομίας και βεβαίως για την κοινωνική πλειοψηφία» πρόσθεσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «ωφέλιμο για την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας να σταματήσουν οι περικοπές και η λιτότητα που δημιουργούν μια αντικυκλική πολιτική που μειώνουν τη ζήτηση, την κατανάλωση και άρα σπρώχνουν ξανά την οικονομία σε ένα σπιράλ ύφεσης που μόλις τώρα ξεφύγαμε από αυτό. Είμαι αισιόδοξος ότι τα νούμερα θα είναι θετικά και άρα θα καταφέρουμε να πετύχουμε κάτι προς όφελος της οικονομίας και των συνταξιούχων και της κοινωνικής πλειοψηφίας» σημείωσε, τονίζοντας πως «αν πετύχουμε τους στόχους, στον βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους, μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό».

Σε περίπτωση που δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο ίδιο μέσο, ανέφερε πως «βεβαίως και θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε. Είναι υποχρέωσή μας, πρέπει να το καταλάβουμε. Οταν μια χώρα, όπως και ένα νοικοκυριό έχει υποχρεώσεις, θα πρέπει να βρει τον τρόπο να εξοικονομεί τα χρήματα να πληρώνει αυτές τις υποχρεώσεις. Δυστυχώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις άφησαν μια χώρα υπερχρεωμένη, όχι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά μια χώρα χρεοκοπημένη».

Για τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι στην Θεσσαλονίκη ήταν ξεκάθαρος, τονίζοντας ότι «o στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι να ολοκληρώσει την τετραετία. Δεν αποτελεί στρατηγική, στόχο και επιθυμία μας οι τριπλές εκλογές».

«Ζήτησα έμπρακτα συγγνώμη για το Μάτι»

Για την τραγωδία στο Μάτι ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως «ζήτησα έμπρακτα συγγνώμη όταν ανέλαβα την ευθύνη και άλλων κυβερνήσεων όχι μόνο της δικής μου» παρά το γεγονός δεν έχει προχωρήσει σε γενναία αυτοκριτική. Κίνηση που ούτε στη ΔΕΘ έκανε.

Διαβάστε επίσης:

Τρία «αυτογκόλ» Τσίπρα για Μακεδονία, Oικονομία και Μάτι

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024