Ο Αλέξης Τσίπρας αντιτίθεται στη συμφωνημένη με τους θεσμούς περικοπή συντάξεων, εξαιτίας των εκλογικών σχεδιασμών του, αναφέρουν οι Financial Times.

Όπως αναφέρει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός αν και δήλωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι η χώρα συνεχίζει στην πορεία της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σκοπεύει να αποφύγει τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση, την ίδια ώρα επιδιώκει να μην εφαρμόσει ή να καθυστερήσει μέτρα περικοπής δαπανών, που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς για την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα σταθερότητας.

Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στον στόχο της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019. Ο έλληνας πρωθυπουργός επιχειρηματολογεί ότι οι περικοπές, τις οποίες υποστηρίζει το ΔΝΤ, είναι ένα αντιαναπτυξιακό μέτρο και δεν είναι απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου του επόμενου έτους για ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Οι Financial Times συσχετίζουν τον στόχο αυτόν της κυβέρνησης με τους εκλογικούς σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη προεκλογική χρονιά το 2019 και παραθέτει τα στοιχεία πρόσφατων δημοσκοπήσεων.

Όπως επισημαίνεται, στην ομιλία του προς το Ευρωκοινοβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια ως «μια νέα αρχή», ενώ μόλις τρία 24ωρα νωρίτερα ανακοίνωσε φορολογικές ελαφρύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του ΕΝΦΙΑ, χαμηλότερες εισφορές κοινωνικής ασφάλισης για ελεύθερους επαγγελματίες, επιδότηση ενοικίου και αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνει η βρετανική οικονομική εφημερίδα, υποστηρίζει ότι τα μέτρα αυτά αντισταθμίζονται από τη βελτιωμένη είσπραξη φόρων και τους αυστηρούς ελέγχους άλλων δαπανών.

Σε άλλο σημείο του δημοσιεύματος τονίζεται ότι ο κ. Τσίπρας έδωσε ένα απροσδόκητο χτύπημα στους υποψήφιους επενδυτές, ανακοινώνοντας ότι το ελληνικό κράτος θα αναλάβει τον έλεγχο ενός μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου στην Αθήνα, παρόλο που βρισκόταν σε διαδικασία πώλησης μέσω διεθνούς διαγωνισμού.

Γράψτε το σχόλιο σας