Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «ξεφουσκώσετε» το εκκαθαριστικό

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «ξεφουσκώσετε» το εκκαθαριστικό

Τι πρέπει να προσέξετε πριν πληρώσετε την πρώτη δόση

Πριν προχωρήσουν στην πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και τα ποσά που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που διαπίστωσαν πως η εκκαθάριση του φόρου έγινε στη βάση λανθασμένων στοιχείων με αποτέλεσμα να καλούνται να πληρώσουν αυξημένο φόρο ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ.

Τα εκκαθαριστικά σημειώματα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet και οι φορολογούμενοι μπορούν να τα βρουν, χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς τους κωδικούς.

Πρώτα έλεγχος

Ο έλεγχος είναι απαραίτητος καθώς μπορεί να βοηθήσει τους φορολογούμενους να εντοπίσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που έχουν κάνει κατά τη συμπλήρωση της δήλωσης Ε9 και έγιναν αιτία να φουσκώσει ο λογαριασμός του φόρου που καλούνται να πληρώσουν για τα ακίνητά τους.

Το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9, από την οποία θα προκύψει νέο διορθωμένο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ.

Η υποβολή τροποποιητικής

Συγκεκριμένα, όσοι δήλωσαν λάθος στοιχεία στο Ε9 που υπέβαλαν στην εφορία μπορούν πριν από τις 28 Σεπτεμβρίου και πριν από την καταβολή της πρώτη δόσης του ΕΝΦΙΑ να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Αν και η υποβολή τροποποιητικής δήλωσης συνοδεύεται με την επιβολή προστίμου 100 ευρώ, ωστόσο αυτό είναι το λιγότερο για κάποιον που διαπιστώνει πως καλείται να καταβάλει πολλαπλάσιο φόρο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Η υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) για το έτος 2018 είναι δυνατή μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογουμένου στο σύστημα Taxisnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Το νέο εκκαθαριστικό

Μετά την ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 εκδίδεται αυτόματα νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωσή του έως και 300 ευρώ.

Εάν από τη νέα εκκαθάριση προκύψει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην εφορία προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024