Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση η οποία – όπως αναφέρει – είναι σε αποδρομή, υποχωρεί σε διεθνείς πιέσεις και επιχειρεί να κλείσει άρον άρον μία σειρά θεμάτων, εξαπέλυσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενη στην κυβέρνηση, υποστήριξε ότι πρόκειται για μία ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα «που κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την παραμονή  της στην εξουσία».

Η κ. Γεννηματά μιλώντας για το Μακεδονικό και τη στάση του ΚΙΝΑΛ, υπενθύμισε ότι το κόμμα της είχε πει από την αρχή ότι θέλουμε λύση αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. «Οι παραχωρήσεις όμως της ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της Μακεδονικής εθνικότητας και της γλώσσας μας βρήκαν και μας βρίσκουν απέναντι, κάθετα αντίθετους» σημείωσε.

Μιλώντας για θέματα οικονομίας, υποστήριξε ότι οι Έλληνες, δημιουργοί, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, μόνοι, «παλεύουν να βγάλουν τη θηλιά από το λαιμό που τους έχει φορέσει η Κυβέρνηση».

Παλεύουν, όπως είπε,  να σηκώσουν κεφάλι απέναντι σε ένα κράτος εχθρικό, σε δομές ξεπερασμένες και γραφειοκρατικές ενώ τόνισε ότι το βήμα της ΔΕΘ χρησιμοποιήθηκε ως  μέσο εφόδου στην εξουσία,  ως χώρος   κηρύγματος μίσους και διχασμού.

Η κ. Γεννηματά έκανε λόγο για παρακμή του Τσίπρα, προσθέτοντας ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο  εθνικό σχέδιο και εθνική αυτοπεποίθηση.«Χρειαζόμαστε αξιοπρέπεια για τη χώρα, αξιοπρέπεια για τη ζωή μας.Γι αυτό παλεύει το Κίνημα Αλλαγής».

Το αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα έληξε, τα προβλήματα όμως παραμένουν

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής υποστήριξε ότι το αχρείαστο μνημόνιο Τσίπρα έληξε, τα προβλήματα όμως παραμένουν και ταλανίζουν τους Έλληνες. «Η παράσταση που έστησε ο Πρωθυπουργός δεν έχει αντίκρισμα. Οι αγορές στέκονται απέναντί μας επιθετικά. Η ανάπτυξη που όλο έρχεται καρκινοβατεί. Οι Έλληνες γνωρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Εκατοντάδες χιλιάδες, κυρίως νέοι, πρόσθεσε,  μετανάστευσαν, το ΑΕΠ υποχώρησε σχεδόν κατά 25%, η φτωχοποίηση του πληθυσμού είναι δραματική, η αποδυνάμωση της μεσαίας τάξης είναι γεγονός.

Η χώρα πορεύεται χωρίς πυξίδα

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες είπε η κ. Γεννηματά σημειώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση  αστάθειας.

«Αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα που έχουν οξυνθεί από τις πολιτικές εξελίξεις, με την πλειοψηφική  επικράτηση των λαϊκιστικών και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων. Συγκεκριμένες Κυβερνήσεις εκμεταλλεύονται τη μεταναστευτική κρίση για να υποστηρίξουν την εθνικιστική τους ρητορική. Δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού δεν διστάζουν να μπλοκάρουν και την αναθεώρηση του κοινού συστήματος Ασύλου με βάση την αλληλεγγύη» είπε για να προσθέσει.

‘«Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην άμεση ανακούφιση των νησιών. Για πρώτη φορά χθες οι εγκλωβισμένοι στα νησιά πέρασαν τις 20.000 παρά τις υποσχέσεις ότι θα ήταν οι μισοί.  Οι ευθύνες της είναι τεράστιες και για τις εξευτελιστικές συνθήκες στα στρατόπεδα υποδοχής των μεταναστών παρά την οικονομική βοήθεια που έχει δεχθεί. Δε θέλουμε Ευρώπη Φρούριο. Αλλά χρειαζόμαστε καλύτερη προστασία και διαχείριση των συνόρων μας που αποτελούν εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης».

Κλείνει ο κύκλος του χθες

Στη συνέχεια η κ. Γεννηματά ανέβασε και άλλο τους τόνους και επιτέθηκε στην κυβέρνηση. «Οι άνθρωποι που μας κυβερνούν σήμερα δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί, ούτε αποτελεσματικοί. Είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Που κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την παραμονή  της στην εξουσία».

Καβάλησαν, πρόσθεσε,  «το κύμα της αγανάκτησης από την κρίση, το εκμεταλλεύτηκαν με τον πιο δημαγωγικό τρόπο και έκαναν ρεσάλτο στην εξουσία.  Η ζημιά που έκαναν στη χώρα είναι ανυπολόγιστη. Διέλυσαν την τελευταία αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Δυστυχώς ολοένα και περισσότεροι πιστεύουν ότι η πολιτική δεν μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους».

Κάλεσε τον κόσμο να παγιδευτεί στο δίλημμα ανάμεσα στο λαϊκισμό και το νεοφιλελευθερισμό. «Ούτε αν θα παραδώσουμε την Ελλάδα στους δανειστές όπως πράττει με συνέπεια ο Τσίπρας  ή στις αγορές όπως σκοπεύει να πράξει ο Μητσοτάκης. Γιατί ούτε οι αγορές, ούτε οι διχαστικές λογικές και ο λαϊκισμός μπορούν να κυβερνήσουν αποτελεσματικά τη χώρα. Είναι παγίδα αυτό το δίπολο. Είναι κάλπικο αυτό το  μέτωπο» είπε.

Παροχολογία χωρίς αντίκρισμα

Τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά για την έξοδο στις αγορές ανέφερε η κ. Γεννηματά σημειώνοντας ότι οι προτάσεις της Κυβέρνησης είναι παροχολογία χωρίς αντίκρισμα. «Η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε ικανότητα να πυροδοτήσει την ανάπτυξη.   O πρωθυπουργός επανέλαβε και από αυτό το βήμα ότι θα τηρήσει πιστά τις δεσμεύσεις για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που σημαίνει ότι η χρηματοδότηση των εξαγγελιών του στηρίζεται  στη συνέχιση της  υπερφορολόγησης. που απομακρύνει την ανάπτυξη, γονατίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και φέρνει κι άλλα λουκέτα στην αγορά».

Εάν δε επιχειρήσει, είπε, να βάλει χέρι στο χρηματικό απόθεμα, το buffer,  τότε στέλνει λάθος μήνυμα στις αγορές , που θα αποσταθεροποιήσει τα επόμενα βήματα της χώρας. «Κάθε μέρα δυσκολεύουν τα πράγματα, ενώ τα spreads είναι στο «Θεό». Η λύση δεν είναι ούτε η υπερφορολόγηση, αλλά ούτε το buffer. Και βέβαια δεν είναι ακόμα περισσότερες περικοπές  των κοινωνικών δαπανών που εξαγγέλλει ο κ. Μητσοτάκης».

Γράψτε το σχόλιό σας