Ανοιχτά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας η ναυαρχίδα του 6ου αμερικανικού στόλου, USS Mount Whitney.

Το πλοίο έβαλε πλώρη για την πόλη στο πλαίσιο της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τιμώμενη χώρα τις ΗΠΑ.

Το εν λόγω σκάφος (το πρώτο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με αυτό το όνομα) οφείλει την ονομασία του στο όρος Whitney (Γουίτνεϊ), το ψηλότερο της οροσειράς Σιέρα Νεβάδα, στην Καλιφόρνια (υψόμετρο 4.421).

Το USS Mount Whitney θεωρείται το πλέον εξελιγμένο σκάφος C4I (Command, Control, Communications, Computer and Intelligence, ήτοι Διοικήσεως, Ελέγχου, Επικοινωνιών, Υπολογιστών και Πληροφοριών) που έχει τεθεί ποτέ σε υπηρεσία.

Στην παρουσία του USS Mount Whitney στη ΔΕΘ αναφέρθηκε ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, επισημαίνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο η αμερικανική πλευρά υπογραμμίζει τη συνεργασία της με την Ελλάδα στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας.

Το πολεμικό σκάφος USS Mount Whitney

Το  USS Mount Whitney, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία το 1971, έχει συμμετάσχει σε επιχειρήσεις στον Ατλαντικό, τη Μεσόγειο, την Καραϊβική, τον Ινδικό, καθώς και στο Κέρας της Αφρικής. Επίσης, τον Αύγουστο του 2008 είχε αποσταλεί στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους είχαν πληγεί από τον πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας, ενώ από το Μάρτιο του 2011 αποτέλεσε το κύριο σκάφος διοικήσεως για τη διεθνή επιχείρηση κατά της Λιβύης.

Στο πλοίο επιβαίνουν 150 υπαξιωματικοί, 12 αξιωματικοί και 150 άτομα πολιτικό προσωπικό.

Το USS Mount Whitney, κυβερνήτης του οποίου είναι ο πλοίαρχοςΡόμπερτ Αγκουϊλάρ, έχει εκτόπισμα 15.000 τόνων, μήκος περίπου 190μέτρα και μπορεί να αναπτύξει μέγιστη ταχύτητα 23 κόμβων. Φέρει επαρκή ποσότητα τροφίμων για αποστολή 90 ημερών, παράγει δε ημερησίως 100.000 γαλόνια γλυκού νερού.

Φέρει ένα ελικόπτερο, ενώ ο πολεμικός εξοπλισμός του είναι ελαφρύς, με κύριο σκοπό την αυτοπροστασία. Ωστόσο, λόγω του άκρως σημαντικού ρόλου του, φέρει έναν εξαιρετικά προηγμένο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.