Την κατάταξη των 10 πόλεων που στεγάζουν τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη παρουσιάζει στην ετήσια έρευνά της η εταιρεία Wealth-Χ.

Τη δημοσιεύει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg και αναφέρεται στον πληθυσμό του κόσμου με αξία περιουσίας άνω των 30 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα επίσης με τη Wealth-X, ο αριθμός των υπερπλουσίων του κόσμου αυξήθηκε κατά 13% τον περασμένο χρόνο με αποτέλεσμα να ανέλθουν στις 256.000. Η συνολική περιουσία τους (ρευστό, ακίνητα κ.λπ.) βρίσκεται στα 31,5 τρισ. δολάρια.

Το ενδιαφέρον της έρευνας εστιάζεται στις αλλαγές που σημειώθηκαν στο top 10 των πόλεων. Έτσι, η Νέα Υόρκη έχασε την πρωτοκαθεδρία από το Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, το ποσοστό του πληθυσμού αυξήθηκε στην πρώην βρετανική αποικία κατά 31%. Το Τόκιο βρίσκεται στην τρίτη θέση, ακολουθεί το Λος Άντζελες, ενώ τα σκήπτρα των ευρωπαϊκών πόλεων πήρε το Παρίσι από το Λονδίνο. Οι ερευνητές αποδίδουν την αλλαγή στο Brexit. Κάτω από τη βρετανική πρωτεύουσα κατατάσσονται Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο, Ουάσιγκτον και η Οσάκα της Ιαπωνίας.

Η Wealth-X παρατηρεί ότι η Ασία είδε ταχύτατη ανάπτυξη, η οποία καθοδηγήθηκε από την εσωτερική χώρα της Κίνας και το Χονγκ Κονγκ. Η αύξηση της περιοχής αντανακλάται στο μερίδιο του παγκόσμιου πληθυσμού με περιουσία τουλάχιστον 30 εκατ. δολ., το οποίο ανέβηκε πάνω από ένα τέταρτο, περισσότερο από 18% που είχε καταγραφεί πριν από μία δεκαετία.

«Οι χώρες του Ασιατικού Ειρηνικού προβλέπεται να κλείσουν μεταξύ των περιοχών στην επόμενη πενταετία το χάσμα των πλουσιότερων ανθρώπων. Αλλά αναμένεται να παραμείνουν πίσω από την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική σε απόλυτους όρους» εκτιμούν οι συντάκτες της έρευνας. Ο αριθμός των υπερπλουσίων αναμένεται να αυξάνεται κατά 8,3% κάθε χρόνο, όπως λένε.

Σε επίπεδο-ρεκόρ έχουν ανέλθει και οι γυναίκες με τεράστια περιουσία. Ανέρχονται σε 35.000 και αντιστοιχούν στο 14% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη.

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι, αν και το Χονγκ Κονγκ είναι η πρώτη πόλη παγκοσμίως σε πλούσιους ανθρώπους, εντούτοις καμία άλλη πόλη της Κίνας δεν φιγουράρει στο top 10 των πόλεων, και αυτό καθώς ο πλούτος είναι διασκορπισμένος στην αχανή χώρα. Σε επίπεδο κρατών η Κίνα είναι στην τρίτη θέση με 16.875 πλουσίους, ενώ πρώτες έρχονται οι ΗΠΑ με 79.595 άτομα. Δεύτερη χώρα είναι η Ιαπωνία με 17.915 μεγιστάνες, στην τέταρτη θέση η Γερμανία με 15.080 άτομα, ο Καναδάς ακολουθεί με τον «χρυσό» πληθυσμό να υπολογίζεται σε 10.840 πολίτες και με μικρή διαφορά έπεται η Γαλλία (10.120). Στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της δεκάδας βρίσκονται το Χονγκ Κονγκ, το Ηνωμένο Βασίλειο (9.370 άτομα), η Ελβετία (6.400) και η Ιταλία (5.960).