
Κόντρα Γαβρόγλου – Φιλολόγων με φόντο την κατάργηση των Λατινικών
«Με την ευκαιρία ρωτάμε τον κ. Υπουργό: θα περιλαμβάνονται τα λαμπρά αυτά κείμενα στα μαθήματα Γενικής Παιδείας του Λυκείου;»
Οξύτατη ήταν η απάντηση που έδωσε η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ) στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, απαντώντας στην κριτική της Ένωσης για τα Λατινικά, ο οποίος έκανε λόγο ότι η ΠΕΦ υιοθετεί αναχρονιστικές θέσεις.
«Φαίνεται πως ο κ. Υπουργός Παιδείας δεν γνωρίζει την ιστορική πορεία της ΠΕΦ, καταγεγραμμένη στο περιοδικό μας, τη Φιλολογική, από το 1982 έως σήμερα, και αγνοεί τους αδιάλειπτους αγώνες της για την υπεράσπιση της ανθρωπιστικής παιδείας και των αρχών του δημοκρατικού εκπαιδευτικού διαλόγου και γι’ αυτό της αποδίδει (σε επανειλημμένες δηλώσεις του) προθέσεις και απόψεις που δεν της ανήκουν. Πληροφορούμε λοιπόν πως οι θέσεις της ΠΕΦ διατυπώνονται αποκλειστικά στα επίσημα κείμενά της και είναι πάντα ενταγμένες στην υπηρεσία ενός οράματος παιδείας που θέλει τον μαθητή δημοκρατικό, ευαίσθητο και δημιουργικό.
Πρόκειται για τις αξίες του υπεύθυνου ελευθερόφρονος ανθρώπου που προβάλλονται σε κείμενα μείζονος μορφωτικής σημασίας, όπως ο Επιτάφιος και η Αντιγόνη. (Με την ευκαιρία ρωτάμε τον κ. Υπουργό: θα περιλαμβάνονται τα λαμπρά αυτά κείμενα στα μαθήματα Γενικής Παιδείας του Λυκείου;).
Τέλος διαβεβαιώνουμε πως οι φιλόλογοι στο σύνολό τους δεν συνιστούν ευνοημένη συντεχνία αλλά κρατούν πάντα ψηλά το κύρος και την αξιοπρέπεια του επιστημονικού και παιδαγωγικού τους έργου, υπηρετώντας με αφοσίωση και ανιδιοτέλεια τα κλασικά γράμματα, που αντιπροσωπεύουν την αγέραστη νεότητα του ανθρωπίνου πνεύματος» ανέφερε η Ένωση.
- Πετρέλαιο: Πτώση των τιμών κατά 5% και πλέον εξαιτίας ελπίδων για συμφωνία ΗΠΑ – Ιράν
- Στενά του Ορμούζ: Αυτός είναι ο άνθρωπος που έπεισε τον Τραμπ να μην τα βομβαρδίσει άλλο
- Σούπερ Ελ Νίνιο: Δυσοίωνες προβλέψεις για την Αφρική – Οικονομική ζημιά ύψους 10-20 δισ. δολαρίων
- Πώς οι επιχειρηματίες έμαθαν να ζουν με τον πληθωρισμό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Αν δεν εκδώσατε τη νέα ταυτότητα
- Κούβα: Ο πρόεδρος Ντίας-Κανέλ χαρακτηρίζει «πολιτική γενοκτονία» το πετρελαϊκό εμπάργκο των ΗΠΑ




