Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Politico: Μετατοπίζει προς τα δεξιά την ΕΕ το προσφυγικό

Politico: Μετατοπίζει προς τα δεξιά την ΕΕ το προσφυγικό

Η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ρώμης απείλησε να ασκήσει βέτο στην τελική συμφωνία προϋπολογισμού, εάν άλλες χώρες δεν «πάνε με τα νερά τους» όσον αφορά το μεταναστευτικό. Ενώ η κυβέρνηση έχει μαλακώσει τη γραμμή της, στις Βρυξέλλες η προειδοποίηση ήταν σαφής: Τα πάντα επηρεάζουν τα πάντα.

Πίσω στη δουλειά επιστρέφει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας το καλοκαίρι του 2018 στο αρχείο του Instagram, αναφέρει η ιστοσελίδα Politico. Οι σκοτεινές μέρες βρίσκονται μπροστά μας –και όχι λόγω των σχεδίων της Κομισιόν για κατάργηση της αλλαγής της ώρας.

Για το πολιτικό σκηνικό της ΕΕ, πρόκειται να είναι ένα δύσκολο φθινόπωρο. Σουηδία διενεργεί εθνικές εκλογές την Κυριακή με τους λαϊκιστές και κατά των μεταναστών, Σουηδούς Δημοκράτες, να κερδίζουν έδαφος. Μια υπενθύμιση προς την ΕΕ ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός συνεχίζει να ενισχύεται ανά την Ήπειρο, αναφέρει η ιστοσελίδα.

Μόλις δέκα ημέρες μετά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν σε μια σύνοδο στο Σάλτσμπουργκ, για να συζητήσουν την αντιμετώπιση του διχαστικού ζητήματος της μετανάστευσης – ένα από τα πιθανά ναυάγια πριν τις εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου τον Μάιο.

Το Brexit αποτελεί κι αυτό ακόμα ένα από τα ακανθώδη ζητήματα της ΕΕ.

Υπάρχει επίσης ο αναπόφευκτος κίνδυνος να αρχίσουν να συγκρούονται τα μεγάλα ζητήματα μεταξύ τους. Η λαϊκιστική κυβέρνηση στη Ρώμη, για παράδειγμα, απείλησε να ασκήσει βέτο στην τελική συμφωνία προϋπολογισμού, εάν άλλες χώρες δεν «πάνε με τα νερά τους» όσον αφορά το μεταναστευτικό. Ενώ η κυβέρνηση έχει μαλακώσει τη γραμμή της, στις Βρυξέλλες η προειδοποίηση ήταν σαφής: Τα πάντα επηρεάζουν τα πάντα.

Εάν υπάρχει ένα κοινό νήμα στο εμπόδιο των πολιτικών και των λειτουργικών προκλήσεων, είναι η διαρκής – αλλά τώρα εντεινόμενη – ένταση μεταξύ των συλλογικών συμφερόντων της ΕΕ και των εθνικών συμφερόντων των μελών της. «Ακούμε πολύ: Πρώτα η Πολωνία, Πρώτα η Ουγγαρία, Πρώτα η Ιταλία Πρώτα», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ. «Εάν τα κράτη μέλη ξεκινήσουν να βάζουν πρώτα τα γυμνά εθνικά τους συμφέροντα, θα είναι πολύ, πολύ δύσκολο».

Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει

Το Brexit μπορεί να είναι η πιο πιεστική πρόκληση με τις πιο δύσκολες προθεσμίες, αλλά πολλοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ ανέφεραν ότι αναμένουν ότι η μετανάστευση θα είναι το πολιτικό πρόβλημα που λυγίζει περισσότερο στο ύφασμα του μπλοκ. Η Αυστρία, η οποία σήμερα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει θέσει τη μετανάστευση ως θέμα της διάσκεψης κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ στις 20 Σεπτεμβρίου.

Από τότε έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος και τα έθνη της ΕΕ δεν έχουν ουσιαστικά κανένα συμφέρον να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα, ακόμη και για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ιουνίου. Τελικά, απαιτείται μια συναίνεση για την αναθεώρηση των κανόνων ασύλου του ευρωπαϊκού μπλοκ. Ωστόσο, η διαμάχη μεταξύ των λειτουργιών της ΕΕ είναι τόσο έντονη και το χάσμα ανάμεσα σε μερικές χώρες είναι τόσο μεγάλο, που υπάρχει ακόμη συζήτηση μεταξύ διπλωματών σχετικά με την ανάγκη επανεγγραφής σημαντικών διεθνών συμβάσεων για την προστασία των προσφύγων ώστε να διευκολυνθεί η επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους.

«Το μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει» ανέφερε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης στην Politico. «Μέχρι τις ευρωεκλογές, όλα θα περιστρέφονται γύρω από αυτό».

Το αιώνιο ζήτημα του Brexit

Σε αντίθεση με το μεταναστευτικό, το Brexit, για πολλές χώρες αποτελεί ζήτημα εξωτερικής πολιτικής.

Οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα έχουν κολλήσει σε πολλά σημεία, αλλά δεν είναι πλέον αμφιλεγόμενες παρά το ζήτημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας.

Οι Βρυξέλλες ζήτησαν να υπάρξει μια προσωρινή διάταξη στην επίσημη σύμβαση απόσυρσης που θα διατηρούσε ουσιαστικά τη Βόρεια Ιρλανδία στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ, ελλείψει ευρύτερης συμφωνίας για την αποτροπή ενός σκληρού συνόρου στη νήσο της Ιρλανδίας.

«Το μεταναστευτικό έχει μετατοπίσει την ΕΕ προς τα δεξιά»

Ο McAllister, ο Γερμανός ευρωβουλευτής, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι εκλογές θα διαμορφωθούν ως μια βασική μάχη ανάμεσα στους πιστούς στο σχέδιο της ΕΕ και το ευρωσκεπτικό. «Ο λαϊκισμός θα αποτελέσει πρόκληση στις ευρωπαϊκές εκλογές», είπε. «Η προεκλογική εκστρατεία θα είναι ένας αγώνας μεταξύ των μετριοπαθών φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της λογικής, αφενός, και των άλλων ριζοσπαστικών δυνάμεων της δεξιάς και της αριστεράς εναντίον της Ευρώπης».

Ο ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι όλα θα περιοριστούν στη μετανάστευση. «Η μετανάστευση είναι το κρίσιμο σημείο. Είναι η μετανάστευση που έχει μετατοπίσει την Ευρώπη προς την άκρα δεξιά. Είναι η μετανάστευση που επηρεάζει μας όλους».

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024