Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg: Crash test για την τουρκική λίρα

Bloomberg: Crash test για την τουρκική λίρα

Τη Δευτέρα το τεστ της πραγματικότητας με την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Αυγούστου

Η τουρκική λίρα πρόκειται να υποστεί σήμερα το τεστ της πραγματικότητας με την δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Αυγούστου, που πιθανότατα θα εμφανίσουν ετήσιο ρυθμό άνω του 17%, μεταδίδει το Bloomberg.

Η κύρια αιτία της αδυναμίας του τουρκικού νομίσματος υπήρξε η άρνηση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια. Η επόμενη συνεδρίαση για τη λήψη αποφάσεων είναι προγραμματισμένη για τις 13 Σεπτεμβρίου.

Οι τουρκικές αρχές αντέδρασαν στην κρίση πρώτα ισχυριζόμενες πως η χώρα είναι θύμα οικονομικής επίθεσης από το εξωτερικό, κυρίως από τις ΗΠΑ, και κατόπιν λαμβάνοντας μέτρα για την ρευστότητα. Αν όμως η κεντρική τράπεζα εξακολουθήσει να εμποδίζεται να προχωρήσει σε ουσιαστική αύξηση των επιτοκίων, η κρίση θα επιδεινωθεί. Ήδη το κόστος είναι τιμωρητικό για τις τουρκικές τράπεζες, ενώ αυτό αυξάνεται συνεχώς για τις επιχειρήσεις.

Υπάρχει περίπτωση χρεοκοπίας ή στάσης πληρωμών. Τράπεζες και επιχειρήσεις έχουν μεγάλες υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα. Η ελεύθερη πτώση του νομίσματος σε μια χώρα που εξαρτάται σε υψηλό βαθμό από τον εξωτερικό δανεισμό είναι εξαιρετικά επισφαλής.

Από μόνη της, η αύξηση των επιτοκίων δεν πρόκειται να επιλύσει την τουρκική κρίση, αλλά θα είναι ένα ελάχιστο μέτρο για να μην επιδεινωθεί. Η αδυναμία της Αργεντινής να ελέγξει την ελεύθερη πτώση του νομίσματος παρά την αύξηση των επιτοκίων στο 60% απεικονίζει με σαφήνεια τις επιπτώσεις του να κάνεις πολύ λίγα, πολύ αργά.

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024