Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα «αταίριαστα δίδυμα» της κυβέρνησης

Τα «αταίριαστα δίδυμα» της κυβέρνησης

Μπορεί για τον πρωθυπουργό - όπως φάνηκε από την ομιλία του προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβούλιο - να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα συνύπαρξης με τα ετερόκλητα πρόσωπα που συνθέτουν την κυβέρνηση, ωστόσο το επόμενο διάστημα θα φανεί πως θα συμπορευτούν υπουργοί όπως ο... Μακεδονομάχος Πάνος Καμμένος με τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα

Την ώρα που ο πρωθυπουργός καλωσόριζε τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που καλύπτουν σχεδόν όλο το φάσμα του πολιτικού χώρου, ορισμένα «αταίριαστα δίδυμα» στα υπουργεία ετοιμάζονται να βάλουν στην άκρη τις ιδεολογικές τους διαφορές προκειμένου να συνυπάρξουν αρμονικά.

Μπορεί για τον πρωθυπουργό -όπως φάνηκε από την ομιλία του προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβούλιου- να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα συνύπαρξης με τα ετερόκλητα πρόσωπα που συνθέτουν την κυβέρνηση, ωστόσο το επόμενο διάστημα θα φανεί πως θα συμπορευτούν υπουργοί όπως ο… Μακεδονομάχος – πάντα έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών – Πάνος Καμμένος με τον πρώην γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα. Ή πως θα συνεννοηθούν οι δύο νέες κυρίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη: Όλγα Γεροβασίλη και Κατερίνα Παπακώστα, την οποία ο πρωθυπουργός τοποθέτησε στην Κεντροδεξιά, ξεχνώντας την παλαιότερη ρατσιστική αναφορά της, με την οποία παρομοίαζε τους μετανάστες με κατσαρίδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε, όπως έχει δείξει η πρόσφατη ιστορία του στη διακυβέρνηση της χώρας ξέρει να συγχωρεί το αμαρτωλό παρελθόν όσων προσχωρούν στους κόλπους της και την στηρίζουν. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, η οποία πρόσφατα είχε χαρακτηρίσει «π@π@ριες» αναφορές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έσπευσε να δηλώσει για την κ. Παπακώστα: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έσπασε ένα ταμπού… ότι δεν ήταν γυναικεία δουλειά. Θα δούμε τι θα κάνει η Παπακώστα. Έχει δει πολύ θετικά για παράδειγμα την συμφωνία των Πρεσπών». Με αυτόν τον τρόπο η κ. Αυλωνίτου ίσως άθελά της να αποκάλυψε τον πραγματικό λόγο για τον οποίο βρέθηκε στην κυβέρνηση η άλλοτε βουλευτίνα της ΝΔ.

Γεροβασίλη – Παπακώστα

Σίγουρα αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δίδυμα, τα οποία αναλαμβάνουν το στοίχημα να εμπεδωθεί και πάλι στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας. Τα φαινόμενα ανομίας όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν καθημερινά, ο θάνατος του 25χρονου στου Φιλοπάππου έφερε και πάλι στο προσκήνιο τα κενά στην αστυνόμευση, ενώ οι εισβολές Ρουβίκωνα σε δημόσια κτίρια, όπως εσχάτως στο υπουργείο Εξωτερικών όπου μπήκαν και άφησαν ανενόχλητοι μία βαλίτσα, εκθέτουν ολοένα και συχνότερα την κυβέρνηση.

Οι δύο κυρίες έχουν διαφορετικές πολιτικές καταβολές και άλλη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των θεμάτων. Δεδομένου ότι το ζήτημα της ανομίας είναι κάτι που επικαλείται συνεχώς η ΝΔ για να επικρίνει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας, οι δύο κυρίες θα κληθούν να κρατήσουν την «καυτή» πατάτα και να μην καούν. Κάτι που θα αποτελέσει μια πρόκληση, καθώς πρόκειται για τον συγκεκριμένο τομέα, τον οποίο Αριστερά και Κεντροδεξιά αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικά. Μένει να φανεί λοιπόν αν η Ολγα Γεροβασίλη και η Κατερίνα Παπακώστα, δύο πολιτικά πρόσωπα με διαφορετικό ιδεολογικό στίγμα, θα μπορέσουν να συνυπάρξουν σε ένα τόσο δύσκολο χώρο, που συνήθως αποτελεί το «γήπεδο» των «δεξιών».

Καμμένος – Ρήγας

Ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον δίδυμο, είναι αυτό του Πάνου Καμμένου με τον Παναγιώτη Ρήγα οι οποίοι θα συνυπάρξουν στο υπουργείο Άμυνας. Είναι νωπές άλλωστε  οι διαφορές που είχε ο… Μακεδονομάχος υπουργός με τον αναπληρωτή Φώτη Κουβέλη ο οποίος έλεγε συχνά πυκνά ότι αναφέρεται μόνο στον πρωθυπουργό.

Αν και ήπιος χαρακτήρας, ο Παναγιώτης Ρήγας, μόλις έχει εγκαταλείψει τη θέση του Γραμματέα του κόμματος, κάτι που σημαίνει ότι διατηρεί στενή σχέση με την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία δεν έβλεπε ποτέ με καλό μάτι τη «συγκατοίκηση στην κυβέρνηση» με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Επιπλέον, οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις των δύο πολιτικών για βασικά πολιτικά ζητήματα, πιθανότατα να δημιουργήσουν προβλήματα σε αυτή την αταίριαστη συγκατοίκηση.

Ωστόσο, τις ισορροπίες δεν αποκλείεται να καθορίσει, τελικά, η παρουσία της υφυπουργού Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά. Πρόκειται για κορυφαίο στέλεχος των ΑΝΕΛ, που μόλις αποχώρησε από το υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης, σε μια προσπάθεια να απεμπλακεί το όνομά της -αλλά και το κόμμα- από το χαρτοφυλάκιο που σχετίζεται έστω και εμμέσως με τη Συμφωνία των Πρεσπών και το Μακεδονικό. Πιθανότατα, η στενή συνεργασία που θα αναπτύξει με τον Πάνο Καμμένο στο υπουργείο να βάλει στην άκρη τον Παναγιώτη Ρήγα, τον οποίο ο πρωθυπουργός τοποθέτησε στο υπουργείο Αμυνας μάλλον περισσότερο ως… τοποτηρητή.

Only in

Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

«Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024