Τα αγόρια που έχουν γεννηθεί με κρυψορχία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των όρχεων και υπογονιμότητας κατά την ενήλικη ζωή τους, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Child & Adolescent Health journal.

Σύμφωνα με τον Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων, η κρυψορχία είναι μία συγγενής ανωμαλία, κατά την οποία οι όρχεις δεν ακολουθούν τη φυσιολογική κάθοδό τους από την κοιλιά, όπου βρίσκονται  μέχρι τον 7ο μήνα της κύησης, ώστε να βρεθούν στο όσχεο κατά τη γέννηση του αγοριού. Αυτό μπορεί να συμβεί στον ένα ή και στους δύο όρχεις. Συμβαίνει περίπου στο 2-5% των νεογέννητων αγοριών και σχετίζεται με την ηλικία κύησης.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν 351.000 αγόρια που είχαν γεννηθεί στην Αυστραλία την περίοδο 1970-1999 και είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση έως το 2016.

Όσα είχαν γεννηθεί με κρυψορχία, είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των όρχεων ως ενήλικοι και ο κίνδυνος αυξανόταν στο 6% για κάθε έξι μήνες καθυστέρησης της διορθωτικής επέμβασης.

Κατά την ορχεοπηξία, όπως ονομάζεται η διορθωτική επέμβαση, ο χειρουργός αφού εντοπίσει τους όρχεις, θα τους κινητοποιήσει και θα τους καθηλώσει στο όσχεο. Αυτό, βέβαια, γίνεται, εάν ο όρχις είναι σε θέση από όπου μπορεί να κατεβεί. Εάν είναι μέσα στην κοιλιά και έχει ατροφήσει, αφαιρείται. Η ηλικία, κατά την οποία πρέπει να γίνεται η επέμβαση, είναι υπό συζήτηση αλλά φαίνεται πως πρέπει να γίνεται στα πρώτα δύο χρόνια της ζωής, γιατί αυτό έχει ευεργετική επίδραση στη διατήρηση της γονιμότητας μελλοντικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία τέταρτα των αγοριών με κρυψορχία, παγκοσμίως, υποβάλλονται σε ορχεοπηξία μετά τον 18ο μήνα της ζωής τους.

Γράψτε το σχόλιο σας