
ΑΕΠ και προϋπολογισμός καθορίζουν τη στάση των θεσμών
Το μεγάλο κρας τεστ για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης
Το μεγάλο κρας τεστ για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να είναι η ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) στις 3 Σεπτεμβρίου για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του 2018.
Η ΕΛΣΤΑΤ πρόκειται να ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ κατά το β’ τρίµηνο της φετινής χρονιάς. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,3% και η πρόβλεψη για την πορεία του στο σύνολο του έτους βρίσκεται στο 1,9% και στο 2,3% για το 2019 (με βάση τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση και οι θεσμοί συνέταξαν το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στηριζόμενοι στην πρόβλεψη ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2018 θα περιορισθεί στο 1,9%. Αν επομένως υπάρξει απόδοση αντίστοιχη του α’ τριμήνου και στο β’ τρίμηνο θα καλλιεργηθούν προσδοκίες για υπέρβαση του στόχου της ανάπτυξης, γεγονός που θα ωφελήσει και την αγορά ομολόγων.
Από την άλλη πλευρά, καταμετρούνται οι δυνατότητες επίτευξης των εισπρακτικών στόχων της κυβέρνησης, η οποία επιμένει ότι θα υπάρχει υπέρβαση στο πρωτογενές πλεόνασμα και του 2018 διαμορφώνοντας μία σειρά από σενάρια διανομής μερίσματος και αλλαγής του πλαισίου της δημοσιονομικής πολιτικής .
Παράλληλα στις 28 Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνει η αποστολή στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ για τα δημοσιονομικά της χώρας (EDP – Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) προς την Εurostat. Η αποστολή θα γίνει με τη συνδρομή του ΥΠΟΙΚ για το 2018. Η διαδικασία EDP θα πιστοποιηθεί από την Eurostat το τρίτο 10ήμερο του Οκτωβρίου και θα δείχνει αν θα ικανοποιούνται οι δημοσιονομικοί στόχοι.
- Περιφέρεια δίνει επίδομα στέγασης σε νέους γιατρούς
- Αγγελία έγινε viral στην Κίνα: Γιατί εκατοντάδες πτυχιούχοι κάνουν ουρά για μία θέση εργασίας βοσκού
- Tροχαίο με τραυματισμό στην Αλεξάνδρας [βίντεο]
- Ένταση στη δίκη για τα Τέμπη – «Σπουδάζαμε τα παιδιά μας και μας τα φέρατε σε φέρετρα», φώναξε ο Πλακιάς
- Η Γκάια Τραμπάλι στον Ολυμπιακό
- ΗΠΑ: Από τους Simpsons στον Λευκό Οίκο – Ο βραβευμένος με EMMY, Νταν Γκρίνι, κατεβαίνει για πρόεδρος το 2028





